U organizaciji Sekretarijata za privredu opštine Pljevlja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, u Pljevljima je održana treća po redu Regionalna izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme „Pljevlja 2012“. Izložba je organizovana na gradskom šetalištu u glavnoj Ulici kralja Petra, uz učešće oko 60 izlagača iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hecegovine.


Uz tradicionalno dobru posjetu Pljevljaci su mogli da razgledaju pčelinje proizvode na štandovima i kupe razne vrste meda po cijeni od osam do 12 evra, kao i ostale proizvode i opremu. Predsjednik opštine dr Miloje Pupović je istakao da je izložba meda postala još jedna u nizu manifestacija koje organizuje opština Pljevlja u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede u cilju podrške selu i poljoprivrednim proizvođačima.

– Podržavajući ovu manifestaciju mislim da smo skrenuli pažnju na konzumiranje meda kao zdrave hrane, a pokazali smo i da se od pčelinjaka može ostvariti prihod koji će dopuniti kućni budžet ili u krajnjem od koga će se ostvariti glavni porodični prihod. Iako je godina bila sušna i po mnogima nepovoljna za pčelarenje, po broju izlagača može se zaključiti da pčelari ljetos nisu odmarali. I danas će kao i na mnogim sajmovima u regionu naši pčelari biti dobri promoteri Pljevalja, rekao je Pupović.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik ministra za poljoprivredu i ruralni razvoj Igor Golubović i naglasio da kroz posebne linije agrobudžeta ministarstvo značajno finansira pčelarstvo. „Ne treba posebno isticati značaj ovakvih skupova, obzirom na ekološki, organski, zdravstveni, a svakako i privredni aspekt ove djelatnosti. Ne smije se zanemariti ni činjenica da pčelarstvo kao grana poljoprivredne proizvodnje bilježi zadnjih godina intenzivan zamah, što ilustruje i podatak da imamo preko 1900 registrovanih pčelara i preko 60 hiljada košnica u Crnoj Gori, a od toga preko 4000 košnica u Pljevljima. Prostom računicom možemo reći da ova grana poljoprivrede samo u Pljevljima generiše između 400 i 500 hiljada evra“, između ostalog istakao je Golubović.

Partneri manifestacije su bili Rudnik uglja Pljevlja, Turistička organizacija i pčelarsko udruženje „Matica“. U sklopu manifestacije u Sali Skupštine opštine održana su i stručna predavanja o pčelarstvu, a predavači su bili profesor Nebojša Nedić i dr Slavomir Popović. U ceremonijalnom dijelu programa učestvovalo je Kulturno umjetničko društvo „Volođa“, koje je za ovu priliku izvelo splet narodnih igara iz Crne Gore i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari