Decenijama unazad u majstorskim radionicama Zlatare Majdanpek izrađivali su se nakit, štafete mladosti, posebni proizvodi po želji kupaca, unikatni nakit… U bogatom asortimanu posebnošću se izdvaja Dobričin prsten, koji majdanpečki zlatari, bolje rečeno zlatarke, jednom godišnje izrađuje kao specijalnu nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Ovih su dana u Majdanpeku završili Dobričin prsten koji će kao nagradu za životno delo, posle brojnih laureata, među kojima su Ljuba Tadić, Mira Stupica, Mija Aleksić, Zoran Radmilović, Nevenka Urbanova, Rahela Ferari, Branko Pleša, Danilo Bata Stojković, Marija Crnobori, Mata Milošević, Ljiljana Krstić, Petar Kralj, Olivera Marković, Stevo Žigon, Mihailo Janketić, Petar Banićević, Svetlana Bojković, Bora Todorović, Ksenija Jovanović, Predrag Ejdus, Voja Brajović, Jelisaveta Sablić, Ružica Sokić, poneti Predrag Miki Manojlović. Gluma je umetnost, a umetnost je i izrada ovakvom komada nakita.

– Iako se iz godine u godinu ponavlja, izrada Dobričinog prstena je izazov za sve naše majstore, zlatare i gravere, pa svako ko neposredno učestvuje u tome ne propušta da istakne da je prsten za određenog dobitnika radio baš on. To i imponuje kada se zna kakva su glumačka imena dobitnici ove prestižne nagrade – kaže direktorka Zlatare Majdanpek, Milica Jasenski.

A sve počinje u odeljenju za izradu gumenih kalupa i voštanih modela Zlatare Majdanpek kroz koji nas vodi poslovođa Snežana Jovanović (45).

– Proces izrade nakita je dug posao i počinje izradom gumenih kalupa, koji se ispunjavaju voskom. Zatim se lemi na voštano stablo, naliva gipsom, od čega nastaje gipsani kalup. Takav kalup se peče po posebnom tretmanu, jer u toj fazi vosak isparava iz gipsa. Nakon toga u gipsani kalup sipamo zlato – objašnjava postupak Snežana Jovanović, koja se ovim poslom bavi 29 godina dodajući da joj Dobričin prsten uvek prestavlja nešto posebno.

Izliveni prsten iz kalupa ide na odeljenje ručne obrade livenog nakita u ruke poslovođe, još jedne Snežane Jovanović. Ona kaže da se tada prsten ručno turpija, šmirgla i oblikuje. Na prsten se lemi liveni umetak, odnosno pločica i venac na krunici prstena.

– Dobričin prsten je unikat i njega uvek radimo sa malo više pažnje, ipak se o njemu i njegovoj dodeli mnogo piše, ali retko ko zna kako on nastaje – priča Snežana Jovanović, dodajući da u ovoj fazi proces obrade traje dva do tri sata.

Završna faza je ručno poliranje, a za visoki sjaj Dobričin prsten stavlja se u mašinu i nakon poliranja sledi pranje, odmašćivanje i sušenje prstena – ispričala nam je poslovođa odeljenja polirnice Bojana Marčeta, dodajući da se u samoj završnici obavlja kontrola kvaliteta i na kraju pakovanje.

Podsećamo da je ovo 28. put da se ovo visoko priznanje, dodeljuje za istaknute glumačke rezultate. Nagrada Dobričin prsten sastoji se iz zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića, koji je dobio 1937. od Udruženja glumaca Kraljevine Jugoslavije i čiji se original čuva u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije. Nagrada obuhvata i unikatnu diplomu na pergamentu, čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić, kao i monografiju o dobitniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari