U ponedeljak 30. sesija Igmanske inicijative, regionalna saradnja u fokusu 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

U ponedeljak u beogradskom Medija centru Igmanska inicijativa održaće 30. jubilarnu sesiju koja će biti posvećena analizi regionalnih odnosa i inicijativi Otvoreni Balkan.

„Na sesiji će se razmotriti trenutno stanje odnosa i saradnje na Zapadnom Balkanu, na osnovu dva izveštaja koje će podneti eksperti Igmanske inicijative. Jedan je Indeks regionalne saradnje zemalja Dejtonskog četvorougla za 2021. godinu, a drugi Otvoreni Balkan u kontekstu Berlinskog procesa“, navedeno je u pozivu.

Prema dostavljenoj agendi,skupu će se obratiti ambasadori Evropske delegacije i SAD u Beogradu Emanuel Žiofre i Kristofer Hil.

Kako je kopredsednik Aleksandar Popov izjavio za Novi magazin, regionalni lideri nisu planirani, pošto se posebno poslednjih godina ne odazivaju na pozive.

izveštaje o regionalnoj saradnji podneće Milan Antonijević i Dragan Đukanović, a espertski pogled daće Ivo Visković, Zlatako Dizdarević i Beljuj Ćećaj.

Takođe, predviđeno je i obraćanje kopredsednika Vehida Šehića (BiH), Zorana Pusića (Hrvatska) i Branislava Radulovića (Crna Gora), a skup će otvoriti Aleksandar Popov (Srbija) i Miodrag Milosavljević iz Fondacije za otvoreno društvo.

Ovom sesijom Igmanska inicijativa, u 22. godini svog postojanja, nastavlja misiju unapoređivanja saradnje država regiona i obnove razumevanja i poverenja između zemalja Dejtonskog četvorougla.

Igmanska inicijativa, asocijacija nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije, osnovana je pre 22 godina s ciljem da aktivno promoviše saradnju na području Zapadnog Balkana.

Nastala je u znak sećanja na april 1995. godine, kada je grupa od 38 intelektualaca sa prostora bivše Jugoslavije, preko planine Igman, uspela da uđe u opkoljeno Sarajevo i tim činom demonstrira građansku solidarnost, prkos i otpor ratu i politici razaranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari