U nedelju 11. novembra biće obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a ovaj datum se od ove godine u Srbiji prvi put proslavlja kao državni praznik. S obzirom na to da ovaj značajan istorijski datum pada u nedelju, ponedeljak 12. novembar proglašen je za neradni dan u Srbiji, najavljuju za Danas u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Savetnica u tom ministarstvu Tanja Pušonja navodi za Danas da su oružana dejstva u Prvom svetskom ratu okončana 11. novembra 1918, zbog čega se taj dan u čitavom svetu obeležava kao Dan primirja, „kojim su završene borbe u najvećem ratnom okršaju u dotadašnjoj istoriji čovečanstva“.

– Dan primirja u Prvom svetskom ratu predstavlja jedan od najznačajnijih praznika iz tog perioda, a posebno se svečano proslavlja u zemljama-pobednicama u ovom ratu. Svečanosti na najvišem državnom nivou posebno su karakteristične za Veliku Britaniju, Francusku, Italiju, Rusku Federaciju, Sjedinjene Države i druge zemlje – objašnjava Pušonja i dodaje da će u svim glavnim gradovima država-pobednica u Prvom svetskom ratu, u isto vreme biti održane ceremonije u čast godišnjice ovog velikog istorijskog događaja.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji ovaj značajan istorijski datum od ove godine obeležava se kao državni praznik, a „Republika Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junačkih postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine“.

Počasna paljba u subotu

U subotu 10. novembra planirana je počasna artiljerijska paljba sa Kalemegdanske terase Beogradske tvrđave, dok je već narednog dana u 11 časova kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu u okviru Novog groblja planirana ceremonija polaganja venaca koju tradicionalno predvode najviši zvaničnici Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari