Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija u Pirotu saopštilo je juče da za izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže u gradu i u pirotskim selima, kao i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u poslednjih sedam godina investicije iznose oko 200 milion dinara.


Direktor Vodovoda Zoran Nikolić rekao je da pored kompletne pokrivenosti grada vodovodnom i gotovo sto odsto pokrivenosti kanalizacinom mrežom, to javno preduzeće gradi i kanalizaciju u tri pirotska sela i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

– Reč je o investicijama od oko 200 miliona dinara – kazao je Nikolić i istakao da se svi radovi finansiraju isključivo sredstvima Vodovoda.

Prema njegovim rečima, pored zamene desetak kilometara azbestnih cevi na vodovodnoj mreži u gradu, vodovod je preuzeo brigu o seoskim vodovodima u petnaestak najvećih sela opštine.

– Krenuli smo da radimo kanalizaciju u Knjaževačkoj ulici u pirotskom naselju Radin Do, čime će grad biti kompletno pokriven kanalizacijom – rekao je Nikolić.

Posle kanalizacije u Gradašnici, i selo Krupac je dobilo kanalizaciju, a u toku su radovi na uvođenju kanalizacije u selu Poljska Ržana. U Krupcu se radi i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Prema rečima Zorana Nikolića, novac za investicije obezbeđuju od naplate vode. – Procenat naplate je oko 93 odsto, ali i dalje dug domaćinstava iznosi oko 44 miliona dinara – kaže on. On je dodao da je sa nemačkom razvojnom bankom KfW Vodovod potpisao ugovor za projekat čija je vrednost tri miliona evra.

– Projekat pored ostalog podrazumeva zamenu preostalih 15 kilometara azbestnih cevi na vodovodnoj mreži u gradu, monitoring celog sistema i rekonstrukcija Crpne stanice u Berilovcu – kazao je Nikolić.

Sve iz sopstvenih sredstava

– Nismo na budžetu opštine i jedna smo od retkih firmi koja funkcioniše bez budžetskih sredstava. Sve investicije od kojih se neke mere milionima evra, uglavnom finansiramo iz sopstvenih sredstava od naplate vode i kanalizacije i u saradnji sa seoskim mesnim zajednicama – kazao Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari