"Bilo bi opasno ako bi se rudnik otvorio": U Priboju protest protiv iskopavanja litijuma 1Foto: N1

Na centralnom trgu u Priboju održava se protest protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

 

Dragan Simović, poljoprivrednik iz Dobrinje, koji se vrlo često pojavljuje na protestima protiv eksploatacije i iskopavanja eventualnog litijuma poručio je okupljenima da treba da budu jedinstveni, prenosi N1.

„Budimo pametni. Naši preci su imali jasno vidljivog neprijatelja pred sobom. Da li se zvao Nemac ili Austrijanac, znali su s koje strane napadaju. Mi danas živimo u 21. veku. Napadaju nas preko medija svaki dan. Svaki dan nas truju lažima i bombarduju neistinama. Kada su dozvolili sebi da jednog seljaka Ministarstvo rudarstva demantuje, šta onda dalje da vam pričam. Ne smemo da dozvolimo da nas dele ni po političkoj, ni po verskoj osnovi. Budimo jedinstveni. Svi smo mi građani ove Srbije i svi mi volimo ovu zemlju. Ako prođe rudnik u dolini Jadra, neće imati ni onaj gde da klanja, ni onaj gde da se kristi“, naveo je.

Aktivistkinja i jedna od organizatorki protesta zbog mogućeg iskopavanja litijuma Ljiljana Bralović istakla je zbog čega bi bilo opasno ako bi se rudnik litijuma u dolini Jadra otvorio.

„Došla sam ovde da vas pitam, je li vama ovde bolje od kako je bolje ovom Krstu Januševiću? Je li šumama bolje od kako je njemu bolje? Nije vam bolje? E pa neće vam biti bolje ni ako se otvori rudnik na Jadru. To treba da znaju i oni koji nisu ovde i oni koji možda slušaju i nemaju dovoljno hrabrosti da izađu i da čuju ono što ima da im kažemo“, navela je Bralović.

Kako je navela, seljaci u Srbiji su jedina aristrokratija.

„Ja živim na selu isključivo od svog rada sa svojim mužem, svekrvom i deverom. Deca mi ne žive tu. I ne stidim se. S ponosom uvek kažem da sam na prvom mestu seljanka. Smatram da su seljaci jedina aristokratija u Srbiji. U Engleskoj zvanje plemića dobiće samo onaj koji ima 150 godina zemlju u vlasništvu. A svi ste vi poreklom sa sela i svi znate vaše korene i svi, verujem, imate po komad zemlje. I svi oni koji imaju svoj komad zemlje su srpska aristokratija. I ja vas molim da svi od danas, bilo da ste naučnici, doktori nauka, prvo kažete da ste seljaci. Kada to nije bilo sramota Pupina, da na prvom mestu kaže seljak, zašto bi bilo nas“, navela je.

Na protestu su prisutni i lokalni aktivisti, najviše iz odborničke grupe „Složno za Priboj“ koji su i organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari