Centar za kontrolu suše za jugoistočnu Evropu osnovaće devet zemalja, kako bi povećale spremnost na pojavu suša i umanjile njene štetne efekte, rečeno je juče novinarima u Novom Sadu.


Direktor JVP Vode Vojvodine Atila Salvai rekao je da radna grupa za osnivanje centra radi već dve godine i okuplja hidrometeorološke službe, poljoprivredne fakultete i institute i vodoprivredna preduzeća.

– To je udruženje devet država koje bi reagovale, ne samo prilikom poljoprivrednih suša, već i u situacijama kao što su problemi oko redovnog vodosnabdevanja ili zabrane plovidbe Dunavom zbog niskog vodostaja – rekao je on.

Koordinator projekta Gregor Gregorič iz slovenačke Agencije za zaštitu životne sredine objasnio je da bi centar trebalo da priprema regionalne projekte za koje bi se kasnije tražila sredstva u pretpristupnim i strukturnim fondovima Evropske unije.

Prema podacima Voda Vojvodine, bez bilo kakvih dodatnih ulaganja iz postojeće kanalske mreže u Vojvodini može se navodnjavati oko 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, ali nije iskorišćena ni polovina tog kapaciteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari