Praznik rada u Pljevljima je proslavljen svečano i raznoliko. Proslava Prvog maja u ovome gradu ima dugu tradiciju i jedan je od najomiljenijih praznika koji se provodi u prirodi.

Pljevljaci su od ranih jutarnjih sati u grupama, najčešće porodično, odlazili na poznata izletišta: Vidikovac, Skakavac, Bogiševac ili pored rijeka: Breznice, Ćehotine, Volodera i Vezišnice. Vrijeme je pogodovalo tradicionalnim okupljanjima, pa je lijepo bilo i na teferidžu u Gornjem Gradcu, a pljevaljski ribari su u svom stilu uz roštilj na Mejtefu u Donjem Gradcu organizovali cjelodnevno druženje.

U organizaciji Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti, centralna proslava pod nazivom „Prvomajski uranak“ je organizovana u poznatom pljevaljskom izletištu Milet bašti. Program je počeo u 10 sati defileom folklornog ansamla „Volođa“, dječjeg vrtića „Eko bajka“ i tamburaškog orkestra Omladinskog kulturnog centra Pljevlja. Defile se kretao glavnom Ulicom kralja Petra Prvog, od hotela Zelengora, niz čaršiju, povremeno se zaustavljajući na gradskim raskrsnicama, gdje su učesnici obučeni u narodne nošnje odigrali po jedno narodno kolo. Cijelo vrijeme su kroz grad predvodile defile tri djevojke obučene u narodne nošnje: crnogorsku, bošnjačku i srpsku.

Program u Milet bašti je počeo u 11 sati uz pjesmu i igru. Nastupili su poznati pljevaljski solisti Milenko Jelić i Nedžib-Nečko Delić uz pratnju tamburaškog orkestra OKC-a pod upravom Emira Prekića. Nastupili su i mladi vokalni solisti OKC-a Nikola Marković i Snežana Purić. Program je uljepšao i mladi plesni par Pjevović Arijan i Barac Irena. Kud „Volođa“ je odigrao sedam koreografija koje je za ovu priliku odabrao Hajrudin-Cigo Tabaković. Odigrato je šest narodnih igara, naroda iz bivših jugoslovenskih republika i jedno radničko kolo. Veliki broj posjetilaca u Milet bašti je nekoliko sati zaista uživao u dobroj pjesmi, igri i druženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari