U Prištini Ekrem Bajrović osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina 1Foto: Kosovo Online

Osnovni sud u Prištini proglasio je danas krivim i osudio Ekrema Bajrovića na 12 godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u Istoku i okolnim selima, u periodu 1998-1999.

U optužnici Tužilaštva navodi da je Bajrović doprineo krivičnim delima kao što su ubistvo, pljačka, premlaćivanje, zlostavljanje, hapšenje, tortura i nečovečno postupanje prema civilnom stanovništvu.

Prema Tužilaštvu, on je bio deo srpskih policijskih i vojnih snaga koje su 8. maja 1999. godine ubile 15 albanskih civila u selu Starodvorane.

Osuđeni Bajrović se branio ćutanjem.

„Konsultovao sam se sa svojim braniocem. Ispitivali su me dva dana kod tužioca i tamo sam dao sve jasne odgovore. U konsultaciji sa svojom odbranom, nemam šta drugo da izjavim i želim da se branim ćutanjem“, izjavio je optuženi Bajrović pred većem.

Optužnica navodi da su 08. maja 1999. godine u selu Starodvorane kolonu civilnog stanovništva koja se kretala prema Albaniji zaustavile srpske policijske i vojne snage, među kojima je bio i Bajrović, prilikom čega su dečaci i muškarci odvojeni od ostatka grupe.

Najpre su im uzeli novac i druge vredne stvari, a zatim su ih postavili u dvorište jedne kuće gde su poređani u red sa rukama podignutim visoko i licem okrenutim prema zidu dvorišta, kada su ih srpske snage fizički napale i pretukle različitim sredstvima, navodi se u optužnici.

Tokom ovog perioda, prema optužnici, srpske policijske i vojne snage su im se obraćale rečima: „Gde vam je NATO?“ i „Gde vam je OVK?“.

Optužnica dalje navodi da su potom odvedeni u jednu kuću, gde su najmanje 16 albanskih civila streljali, a samo jedan od njih je preživeo, ali je bio ranjen.

Takođe, prema optužnici, optuženi je 7. maja 1999. godine učestvovao u hapšenju, kidnapovanju i zlostavljanju 84 albanska civila, koje su najpre odvojili od kolone i uzeli im sav novac i vredne stvari.

Prema optužnici, kolonu je predvodio optuženi Ekrem Bajrović, bošnjačke nacionalnosti, koji je udario jednog čoveka kundakom automatske puške u desnu stranu ispod rebara.

Nakon smeštanja civila u policijsku stanicu, prema optužnici, nečovečno su ih mučili, psihički zlostavljali i pretili im smrću. Dalje se u optužnici navodi da su, osim teških telesnih povreda, žrtvama nanete traume i posledice po zdravlje.

Ove radnje su prema optužnici kažnjive prema domaćim zakonima kao i prema Ženevskoj konvenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari