U Prištini ispitan još jedan svedok u slučaju ubistva Olivera Ivanovića 1Foto: EPA-EFE/ Đorđe Savić (Arhiva)

U nastavku suđenja optuženima za pomaganje u ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića danas je u Osnovnom sudu u Prištini svedočio B. B. rekavši da ne podržava svoj raniji iskaz tužilaštvu, jer je dat pod emocijama, kao i da je njegov raniji iskaz bio politički motivisan i baziran na onome što je čuo, a ne na osnovu direktnih saznanja.

Kako je javila RTS, svedok je naveo da mu je pre no što je saslušan kod tužioca, policajac F.G. rekao „učini nam, učinićemo ti“, nakon čega je pristao da učestvuje u istrazi.

Upitan na koji je način shvatio ponudu policajca i zašto je nakon toga dao izjavu tužiocu, B.B. je odgovorio da je njegov uslov bio da mu se vrati telefon sa kibernetičkog ispitivanja, a da će on pomoći u istrazi ubistva.

Svedok tužilaštva B.B, četvrti je ispitan tokom dosadašnjeg suđenja, a na salušanju se predstavio kao novinar srpskih i albanskih medija, jedno vreme agent kosovske bezbednosne agencije i službenik kosovskog „Telekoma“ na severu Кosova.

Dodao je da je od ranijeg iskaza odustao i zato što je njime „napao Beograd, a da danas nema takvo mišljenje“.

Advokat Dejan Vasić ocenio je da je „današnji svedok, apsolutno nebitan za predmet, ali da je otkrio da je tužilaštvo na nezakonit način sprovodilo istragu“.

Vasić tvrdi da „četiri saslušana svedoka nisu kazali ništa ni o ljudima koji su optuženi, ni o ubistvu uopšte“.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. decembar ove i 18, 19. i 20. januar sledeće godine, kada će biti ispitani novi svedoci.

Saslušanje svedoka počelo je krajem avgusta ove godine, a na spisku za saslušanje je 28 osoba.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnice za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića protiv šest osoba srpske nacionalnosti – Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Silvane Arsović i Radeta Basare.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine u severnom delu Кosovske Mitrovice, ispred sedišta Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, koju je osnovao i vodio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari