Zastava Republike Makedonije zapaljena je u nedelju tokom fudbalske utakmice klubova Vlaznimi i Priština, na gradskom stadionu u Prištini, izvestili su mediji u Prištini i Skoplju. Na tribinama je bilo i antimakedonskih parola. Tumači se da je do toga došlo zbog toga što su u nedavno objavljenoj Makedonskoj enciklopediji koju je izdala Makedonska akademija nauka i umetnosti, Albanci nazvani „Šiptari“, „planinci“ i „Arnauti“.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije je saopštilo da je „paljenje zastave vrlo loša poruka i necivilizovani čin koji treba najoštrije osuditi“. Ministarstvo je ukazalo da „u ovako osetljivim trenucima svaki preduzet korak treba da bude u pravcu ublažavanja napetosti, a ne da je dalje raspiruje“.

Ministarstvo preporučuje da bi „svaki odgovoran član društva trebalo da najodlučnije osudi ovako ekstremne postupke“. Kancelarija za vezu Makedonije u Prištini je zatražila od vlasti Kosova da preduzmu „sve zakonske mere da počinioci budu identifikovani i adekvatno kažnjeni“. „Uzajamno poverenje i poštovanje grade se dugoročno i svaka strana treba da tome da svoj doprinos. Od Kosova, kao najmlađe države u regionu, očekuje se da u ovakvim situacijama demonstrira svoj kapacitet i sposobnost da deluje na adekvatan način u pravcu izgradnje dobrosusedskih odnosa i razvoja regionalne stabilnosti“, ukazuje Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije.

Predsednik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Branko Crvenkovski je ukazao na to da delovi novoobjavljene enciklopedije „izazivaju nove podele i tenzije u makedonskom društvu i konfrontiraju Makedoniju sa njenim najvećim prijateljima i onima koji joj pružaju najveću podršku u međunarodnoj zajednici“. On je pozvao lidere albanskih partija iz Makedonije i regiona da se „odreknu radikalne retorike i reakcije i usredsrede na prevazilaženje sadašnjeg stanja, a ne na razgorevanje situacije“.

Lider opozicije je pozvao premijera Nikolu Gruevskog i predsednika republike Đorđa Ivanova da se ograde od spornih delova Enciklopedije.

Protesti u Tetovu

Tetovo – Oko stotinak srednjoškolaca u Tetovu protestovalo je danas iz, kako su rekli, „revolta zbog objavljivanja enciklopedije Makedonske akademije nauka i umetnosti“. Na protestu je zatraženo da se u celosti povuče Makedonska enciklopedija. Protest je trajao oko jedan sat i nije bilo incidenata, a u policiji je kao organizator prijavljena NVO iz Tetova „Specijal“. Proteste su za sutra ispred zgrade makedonske vlade najavile i vanparlamentarne partije Albanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari