Zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostiću izjavi za Danas kaže da će se i Pirot naći u akciji Ministarstva kulture „Srbija u Srbiji“, a da se taj projekat većrealizuje u nekoliko gradova.


– Nadam se da će i Piroćanci biti u prilici da prate neke od programa Narodnog pozorišta, Jugoslovenske kinoteke, Narodnog ansambla Kolo i drugih kuća kluture. Pregovaramo sa predstavncima ovih institucija i želimo da vidimo koliko će svaki od tih programa koštati opštinu. Dogovoreno je sa ministrom Bradićem da deo troškova njihovog gostovanja u iznosu od 20 odsto plati opština a ostatak finansira Ministarstvo kulture. Ideja je da deo tih programa bude u okviru našeg Kulturnog leta kao njegova okosnic – nagoveštava Kostić.

Na pitanje da li je ministar ispunio obećanje oko finansijske pomoći za uređenje kompleksa srednjovekovnog Gradića u Pirotu, Kostićkaže da je uređenje tog kompleksa veliki i skup posao.

– Ministarstvo bi učestvovalo u rekonstrukciji tvrđave, gornjeg grada, zidina i zidova u srednjem gradu. Sve ostalo što se odnosi na rasvetu, parkovski deo, hortikulturu, izgradnju novih objekata, uređenje kanala, moraće da finansira opština. Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša je uradio projekat rekonstrukcije, a Ministarstvu je poslat dopis i konkursna dokumentacija. Vrednost tih radova je negde oko 10 miliona dinara. Biće potrebno najmanje dve -tri godine da sve to uradimo – kaže Kostićnapominjući da je predviđeno i otvaranje izložbenog prostora. U nekoj od kula moguće je da će biti postavke grnčarije ili ćilima, a pored puta izložbeni pano. Od beogradske firme „Minel Šreder“ treba da stigne idejni projekat rasvete, u vrednosti od 20 miliona dinara.

Uz konstataciju da je prilikom nedavnog boravka u Pirotu ministarka za omladinu i sport Snežana SamardžićMarkovićizjavila da ne može da obeća da li će ovo ministarstvo pomoći rekonstrukciju Omladinskog stadiona, Kostićkaže da je urađen idejni projekat i dobijeno odobrenje za gradnju.

– Ovih dana biće gotovi i glavni projekat i posle toga sledi raspisivanje tendera za izbor izvođača radova. Ako bude novca, mi veću maju krećemo sa tim radovima. Po nekoj ranijoj dinamici sve bi to trebalo da se završi u toku ove godine. Vrednost radova je oko 25 miliona dinara. Tačno je da ministarka nije želela ništa da obeća i zato moramo da budemo uporni, svesni krize i smanjenja transfera sredstava iz republičkog budžeta. Štedećemo na nekim drugim stvarima i pokušati da dođemo do dodatnih sredstava, ali moramo da investiramo – kaže u razgovoru za Danas zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari