Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore, FORS Montenegro, organizovala je nedavno u Bijelom Polju radionicu na temu prekogranične Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije.

Pored savjetnika u FORS Montenegru Emila Kočana radionici je prisustvovao i Goran Prebiračević, službenik ispred Sekretarijata za evropske integracije i predstavnik Antene za prekograničnu saradnju između Crne Gore i Srbije u Bijelom Polju. Glavni administrator Opštine Bijelo Polje, Radovan Obradović, ističe da se na radionici govorilo o tome kako na najbolji način treba aplicirati za određene projekte koji su od značaja za Bijelo Polje u svim sferama društvenog života, a projekti se moraju predati u roku od tri do četiri mjeseca.

– Projekti će biti iz oblasti infrastrukture, zaštite životne sredine, ekologije, privrede, turizma, sporta, kulture… U prvoj fazi mogu da konkurišu svi subjekti, pravna i fizička lica, nevladine organizacije, s tim što ne mogu konkurisati mala i srednja preduzeća. Prilikom prijavljivanja na konkurs mora se naći kvalitetan partner sa druge strane granice, jer ako nema partnera ne može da se odradi projekat i određeno je da 15 odsto sredstava mora da obezbijedi učesnik u postupku, objašnjava Obradović.

Prema njegovim riječima, biće formirana komisija koja će razmatrati ponuđene projekte, koji moraju biti prevedeni na engleski jezik i moraju biti sadržajni i precizni. „Mi ćemo imati svoj tim ljudi koji će raditi te projekte. Predloženo je da sinhronizovano djelujemo, što znači da neki subjekti koji ne pripadaju Opštini treba da se konsultuju sa nama, kako bi smo im mi dali neke prioritete. Naravno, oni ne moraju da se pridržavaju toga, ali bi bilo poželjno da postoji ta koordinacija“, dodaje on.

Obradovićkaže da se radi o onim projektima koji se tiču Evropske unije koja će sama precizirati ko može da se kandiduje i iz koje oblasti i otprilike koja su sredstva i iznosi projekata. „Mi smo aplicirali preko Privredne komore za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom. Većsmo dali neke preporuke sa Opštinom Rudo, vezano za kolektore, za zaštitu Lima. U toku su razgovori, ali konkretno ćemo kandidovati najznačajnije projekte kada izađe javni poziv, koji ja očekujem da će biti krajem februara, a poslije imamo tri, četiri mjeseca da prepoznamo, da kontaktiramo druge opštine. Većimamo određene kontakte. Međutim nije bitno da samo mi budemo spremni i da nađemo pravi projekat, većje bitno da i oni sa druge strane imaju, što bi se reklo, dobar ugled. Znači, moramo da nađemo nekoga ko je provjeren, a ne nekog kom je možda u interesu samo da uzme pare, a da ne gleda o komponenti da se taj novac utroši na pravi način. Dakle, moramo da vodimo računa da nam neki značajan projekat ne propadne zbog druge strane“, kaže Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari