U raskoraku između života i smrti 1

Gorka je istina da suočavanje sa prošlošću neretko ostane zanemarena lekcija, kako na ličnom tako i na kolektivnom nivou.

Da je neizbežno suočiti se sa posledicama nerazrešenih odnosa i naizgled zaboravljenih dela, kao i da se od prošlosti, na koncu svega, pobeći ipak ne može, pokazuje Mladen Jakovljević u novom romanu Kad se vratim, u izdanju novosadske Akademske knjige (2021). Aktuelni problemi, dileme i konflikti, unutrašnji jednako koliko i spoljni, ukorenjeni su u minulim događajima, zbog čega je zarad njihovog razrešenja nužno posegnuti za već proteklim.

Kao i u prethodnom romanu Izbledele duše (AK, 2019) Jakovljević prepliće dva narativna toka, čiji međuodnos izgrađen na značaju nekdašnjih dela u romanu Kad se vratim dodatno naglašava inverzni tok naracije, koji raspreda veze između onoga što su prekrile godine zaborava i onoga što se trenutno preživljava.

Prvi narativni tok, ukotvljen u sadašnjost i urbanu stvarnost, prati protagonistu suočenog sa po psihu i telo razornim posledicama traume izazvane gubitkom bliske osobe.

Drugi deo priče, do koje sežu koreni tragične smrti, smešten je u ruralnu prošlost, u selo podno planine Gučevo, gde jedan mladić nakon gubitka sećanja pokušava da pronađe sebe.

Svojevrsni međutok sačinjen od vizualnih i zvučnih fragmenata stvarnosti doživljene u raskoraku između života i smrti pravi čvorišta na tananim nitima veza između dve priče, a potencijalno i podriva poimanje toka vremena, simbolično predstavljenog dogorevanjem sveće, sad već primarne slike težnje Jakovljevićevih junaka da makar delimično spoznaju nesaznatljivo fikcionalizovanjem uvida moguće postojanje nakon prelaska granice između života i smrti.

U svojim romanima Jakovljević upliće prošlost i sadašnjost, stvarnosno i fantastično, magijsko i racionalno, natprirodno i svakodnevno, a lično sa snovitim, mitskim i arhetipskim, koje sve prožima sudbinskim vezama, teretom prošlosti, iskoracima u onostrano, kao i govorom karakterističnim za predeo kojim, kao i u Izbledelim dušama, dominira Gučevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari