Dosadašnja iskustva slovenačkih kompanija u saradnji sa Srbijom, posebno sa Vojvodinom, bila su pozitivna, istakao je ambasador Slovenije Franc But prilikom radne posete vojvođanskom premijeru Bojanu Pajtiću. U prošloj godini, ekonomska saradnja Srbije i Slovenije značajno je unapređena i nivo robne razmene u prvih 10 meseci porastao za 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je Vojvodina u istoj godini ostvarila suficit u robnoj razmeni sa Slovenijom u vrednosti više od 73 miliona američkih dolara.


Ambasador je naveo da se saradnja srpskog i slovenačkog ekonomskog sektora ogleda u velikom broju slovenačkih kompanija na srpskom tržištu, što našu zemlju pozicionira kao prioritetnu u slovenačkoj spoljnoj trgovini.

Sagovornici su se složili da je pojavljivanje srpske kompanije „Nektar“ koja je kupila slovenački „Fruktal“, izuzetno važno zbog pozitivne klime koja treba da bude dvosmerna.

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić je rekao da između Vojvodine i Slovenije postoji saradnja koja je na zadovoljavajućem nivou, naročito u oblasti privrede. Pozitivan trend u spoljnotrgovinskoj razmeni AP Vojvodine i Slovenije nastavlja se i u ovom periodu, što je uticalo i na poboljšanje i unapređenje ostalih vidova međusobnih kontakata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari