U regionu stopa napuštanja škole romske dece povećana za 11 odsto 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Šef kancelarije projekta „Integracija Roma“ Veća za regionalnu saradnju Orhan Usein rekao je danas u Beogradu, da je, zbog kovida, u regionu stopa napuštanja škole romske dece povećana za 11 odsto.

Usein je, na otvaranju regionalne konferencije o društveno-ekonomskom uticaju kovida na Rome na Zapadnom Balkanu rekao i da je svaki drugi prijavio smanjen prihod zbog uticaja korona virusa, saopštili su organizatori skupa.

„Regionalne analize uticaja kovida na Rome u regionu potvrdile su da su najveće (negativne) posledice za Rome u oblasti zapošljavanja i obrazovanja“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, tri od četiri romska deteta nisu dobila pomoć tokom nastave putem interneta, ni od nastavnika niti od drugova i drugarica iz razreda.

„Stopa napuštanja škole je povećana za skoro 11 odsto na regionalnom nivou, uglavnom zbog teške finansijske situacije porodica, jer je svaki drugi Rom prijavio smanjen prihod“, rekao je on.

Predstavnica za romske inicijative Fondacije otvoreno društvo, Neda Korunovska dodala je da je nedavno istraživanje ove organizacije dokazalo da se ljudi koji rade u privatnom sektoru slažu da je većina Roma diskriminirana kao radna snaga i kada imaju iste kompetencije i veštine kao i drugi.

Koordinatorka za romske politike u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Marta Garcia Fidalgo je ukazala da „više ne možemo raditi kao do sada“.

„Naša podrška i politika se trebaju revidirati, a ta revizija treba obuhvatati različite oblasti, uključujući i promenu redosleda prioriteta“, rekla je ona.

Navela je da „prioritet ostaje isti, ali hitnost zahteva usmerenje na stvari koje trebaju biti prve na spisku“.

„Nove oblasti, kao što su anticiganizam, digitalni i zeleni program, trebaju postati deo naših aktivnosti“, rekla je ona.

Konferenciju je organizovao projekat „Integracija Roma“, a okupilo se oko 70 predstavnika javnih institucija sa Zapadnog Balkana zaduženih za integraciju Roma, kao i predstavnika medjunarodnih organizacija, civilnog društva i Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari