U preduzeću Mitas d.o.o. u Rumi potpisan je ugovor o dodeli subvencija za 46 novih radnih mesta, za šta je pokrajinska vlada izdvojila šest miliona dinara. Ugovor su potpisali vojvođanski premijer Bojan Pajtić i direktor Ivo Somr.


Vlada Vojvodine je pre dve i po godine ustanovila programe zapošljavanja preko Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i na taj način se u Vojvodini zaposlilo preko 20.000 ljudi. Samo u opštini Ruma zaposleno je 738 radnika.

– U uslovima svetske ekonomske krize, država mora da dodatnim merama omogućiti zapošljavanje ljudi – istakao je vojvođanski premijer prilikom obilaska pogona Mitasa.

Preduzeće ima 538 zaposlenih, čija je prosečna zarada na nivou Republike Srbije i iznosi oko 350 evra. Osnovna delatnost Mitasa, nekadašnje Rumagume, koje je 2008. godine kupila češka kompanija Holding CGS je proizvodnja guma za poljoprivrednu mehanizaciju, industriju i za motore, tako da su oni danas glavni proizvođači poljoprivrednih i industrijskih pneumatika u Srbiji. Godišnja proizvodnja pneumatika u Mitasu je 300.000 guma ili 15.500 tona, a ostvareni godišnji bilans je preko 30 miliona evra, s tim što se 90 odsto robe izvozi u Zapadnu i Istočnu Evropu.

– Zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i Rusije otvorene su nam mogućnosti i za proširenje tržišta, tako da od aprila sledeće godine počinjemo sa novom proizvodnom linijom u koju smo uložili tri i po miliona evra – rekao je direktor Mitasa Ivo Somr i dodao da je od 2008. godine mnogo uloženo u kupovinu novih mašina i presa, jer se preduzeću otvara tržište ka Rusiji.

U Vojvodini 25 stranih kompanija

Danas u Vojvodini posluje 25 stranih kompanija koje proširuju svoju proizvodnju i dosad su u nju investirale 160 miliona evra. – Osim što zapošljavaju nove radnike i šire proizvodnju, daju i veoma pozitivne rezultate u svom poslovanju, što u uslovima ekonomske krize daje na kraju sveukupan pozitivan rezultat za sve nas – rekao je Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari