Najnovije procene Eurostata pokazuju da je u Rumuniji broj stanovnika u stalnom opadanju i da će ona 2060. imati 17.308.000 stanovnika, u poređenju sa 21.462.00 koliko ih je bilo 2010. godine, prenela je juče agencija Mediafaks. Eurostat ocenjuje da je pad broja stanovnika u Rumuniji posledica snažne emigracije poslednjih godina i negativnog demografskog trenda.


List Gandul je naveo da će se Rumunija suočavati ne samo sa smanjenjem broja stanovnika, već i sa porastom starosnog proseka. Ako je 2010. broj osoba starijih od 65 godina predstavljao 14,9 odsto populacije zemlje, 2060. godine taj procenat će skočiti na 34,8 odsto. Rumunija se suočava veći broj godina sa negativnim prirodnim rastom stanovnika i to 9,9 rođenih na hiljadu stanovnika, dok je stopa smrtnosti 12,1 na hiljadu stanovnika.

Rumunski akademik, sociolog i ekonomista Emilijan Dobresku je izjavio za Gandul da statistike Eurostata treba gledati kao na projekciju, jer je praksa da se, ako tokom pet godina demografski razvoj ne odgovara prikupljenim podacima, cela prognoza menja. Akademik Dobresku je ocenio da je najnovija prognoza Eurostata još i optimistična, pošto će mladi ljudi nastaviti da napuštaju zemlju, posebno visokokvalifikovani, da bi radili u zemljama u kojima su bolje plaćeni, više cenjeni i gde će im se osigurati bolji konfor.

Nije daleko trenutak kada će se večina radne snage iz Rumunije angažovati van zemlje, u širem prostoru Evropske unije. Već sada gotovo pola miliona Rumuna (prema nezvaničnim podacima ima ih dva miliona) radi u Španiji, Italiji, Britaniji, Nemačkoj, Austriji, naveo je Dobresku. On je izrazio mišljenje da se ti imigranti, čak i ako se u zemljama u kojima sada rade situacija pogorša, neće vratiti u zemlju, gde ih ne očekuje ništa dobro. Jedina šansa da se vrate jeste da se razvije rumunska ekonomija, što se, kako je ocenio, neće desiti u bliskoj budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari