– Nekadašnji savetnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden, koji je azil našao u Moskvi nakon što je objavio dokumenta o prisluškivanju SAD, izjavio je da više radi u Rusiji nego što je to činio u NSA.


On je putem video-linka na konferenciji u Univerzitetu Stenford rekao: „Činjenica je da sam bio izuzetno plaćen za veoma malo rada. Sada se to značajno promenilo“. Iako nije želeo da kaže kakvim se to zapravo poslom bavi, Snouden je istakao da sada mora mnogo više da radi da bi uradio istu stvar, ali da je razlika u tome da oseća veliku satisfakciju, iako je „dosta toga izgubio“, piše Biznis insajder, a prenose agencije.

On je rokom konferencije pričao o etici uzbunjivača, kao i o sadašnjem životu u Rusiji. Podsetio je da je uvek u objavljivanju dokumenata radio zajedno sa novinarima, navodeći da nijedan nije sam objavio.

„Uzbunjivače biraju okolnosti. Niko ne može sam sebe da nominuje, jer je to bolno. Bili u pravu ili ne, vaši životi će biti uništeni. To nije nešto za šta se ljudi prijavljuju“, istakao je Snouden, dodajući da sebe ne vidi ni kao izdajnika ni heroja, već samo čoveka koji je došao do kritičnog momenta da nešto mora da uradi. „Posvećenost pravdi mora da vam bude jača od straha od zakona“, naglasio je Snouden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari