Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić rekao je juče da je Srbiji veoma bitno da očuva nacionalne zajednice, jer je „upravo to čini lepšom i prepoznatljivom izvan granica“. – Način na koji su uređena prava nacionalnih zajednica, preko očuvanja i negovanja kulture, obrazovanja i istorije, čini od nas primer drugim regionima – rekao je Čiplić na otvaranju 10. svetskog kongresa Rusina, koji se do 7. juna održava u Ruskom Krsturu.


Kako je saopštio Pokrajinski sekretarijat za informacije, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je rusinska zajednica jedna od najstarijih zajednica, koja pored ostalih ravnopravno živi i stvara u Vojvodini. „Da bismo očuvali nacionalnu i kulturnu baštinu bilo koje nacionalne zajednice, Izvršno veće Vojvodine osnovalo je zavode za zaštitu kulture za šest nacionalnih zajednica, koliko ima i jezika u službenoj upotrebi“, rekao je Pajtić. Predsednik Izvršnog veća Vojvodine podsetio je da Radio-televizija Vojvodine ima program na rusinskom jeziku, izdaju se novine Ruske slovo, kao i časopis za decu, a institucionalizovano je predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje i posebna katedra za rusinski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

„Za Vojvodinu je zato danas kompliment i pohvala što se Deseti svetski kongres Rusina održava upravo u Ruskom Krsturu, jer je to dokaz da Vojvodina i jeste mesto u kojoj se različitosti neguju, čuvaju i poštuju“, rekao je Pajtić. Predsednik Matice Rusina Đuro Papuga istakao je važnost ovogodišnjeg skupa, na kojem su Rusini iz 11 zemalja sveta. Papuga je precizirao da će se tokom naredna tri dana razgovarati o brojnim temama, koje su u vezi sa produbljivanjem saradnje, dok će mladi imati svoj poseban forum, na kome će se razgovarati o razmeni studenata i đaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari