U Šapcu dosad najveći politički skup u Srbiji ove godine: Koliko ljudi je posetilo jučerašnje proteste? 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Juče je u više mesta u Srbiji nastavljen niz rekordno posećenih protestnih skupova protiv Rio Tinta, saopštio je Arhiv javnih skupova.

Posećenost po gradovima upoređenja je sa ekvivalentom posećenosti u Beogradu, srazmerno broju stanovnika koji je prikazan u zagradi.

Sa svojih više od 7.000 do 7.500 učesnika (190.000-203.000), protestni skup u Šapcu je postao dosad najveći politički skup u Srbiji ove godine, veći i od Svesrpskog sabora iz juna, procenjuju iz Arhiva javnih skupova.

Na listi se potom nalazi protest u Kraljevu sa oko 2.700 prisutnih građana (61.000), a zatim Aranđelovac sa oko 1.500 prisutnih građana (91.000).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U Ljigu je zabeleženo oko 400 prisutnih građana (179.000), a u Barajevu oko 260 prisutnih (39.000).

„Posle rekordnog skupa u Bogatiću, održanog dan ranije, ovo je bila još jedna demonstracija plebiscitarnog odbacivanja ideje o kopanju litijuma od strane stanovništva Mačve“, ocenili su iz Arhiva javnih skupova.

Kako su naveli, posebno vredi napomenuti da je, gledano u odnosu na broj stanovnika mesta u kome se održavaju, od 14 protesta organizovanih ovog leta protiv Rio Tinta njih čak 10 masovnije od najvećih prošlogodišnjih protesta protiv nasilja u Beogradu.

Takođe, njih pet je prema relativnoj veličini veće čak i od Petog oktobra.

„Imajući na umu da se sve ovo dešava usred letnjih žega, u sezoni za koju se tradicionalno smatra da je ‘mrtva’ za održavanje protesta, očigledno je da se rudarenje litijuma pokazuje kao dosad najjači motiv za izlazak na ulice otkako je u Srbiji ponovo uvedeno višestranačje, jači i od izborne krađe, nasilja i Kosova“, saopšteno je.

Podsećamo, Arhiv javnih skupova objavio je pregled posećenosti protesta protiv Rio Tinta do kraja prošle nedelje, poređano prema relativnoj veličini.

Sve procene su urađene brojanjem sa fotografija i video snimaka na društvenim mrežama aktivističkih grupa i pokreta, kao i sa medijskih priloga o ovim događajima, naveli su oni.

Najposećeniji je bio protest održan u Loznici 28. juna gde je bilo prisuno između 3.200 i 3.500 ljudi.

O ostalim procenama posećenosti pročitajte u posebnoj vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari