U Šapcu obležen Svetski dan prve pomoći 1Foto: Dom zdravlja Šabac, arhiva

Svetski dan prve pomoći obležen je javnim časom na Trgu šabačkih žrtava, koji je organizovao Crveni krst Šabac, u saradnji sa Medicinskom školom “ dr Andra Jovanović“ i Domom zdravlja “ dr Draga Ljočić“. Prezentacija je privukla pažnju građana, a zainteresovani su imali priliku i da nauče nešto novo.

Pružiti prvu pomoć u datom trenutku, nekome može spasiti život.

Zato bi svako trebalo da zna osnove pružanja prve pomoći, a današnja prezentacija na gradskom trgu, bila je povod za podsećanje, ali i savladavanje novih veština.

“Treba znati osnove prve pomoći, bez obzira na godine ili obrazovanje, jer situacije kada ona pravi razliku između života i smrti, se mogu dogoditi svakome. Važno je prepoznati tu situaciju, a potom i pružiti pomoć”, kazao je Slavko Radovanović, sekretar Crvenog krsta Šabac.

Ekpa Doma zdravlja demonstrirala je pružanje pomoći kod srčanog zastoja koji se često dešava prilikom nezgoda, a tom prilikom prikazan je i novi aparat.

“Reč je o automatskom defibrilatoru, medicinskoj spravi prilagođenoj ne samo medicinskim radnicima, već i široj upotrebi i trend je u svetu da se postavlja na svim mestima masovnog okupljanja”, objasnila je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

Ovogodišnja poruka Svetskog dana prve pomoći je „Učimo da pomažemo celog života“, pa su i aktivnosti bile usmerene na značaj obnavljanja veština neodložne pomoći i prepoznavanja situacija u kojima bi one trebalo da se primene.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari