U selu kod Leskovca koje je krompirom snabdevalo Jugoslaviju danas 20 proizvođača 1Foto: Jelena Jovanović

Od nekada značajnog broja proizvođača krompira u Pečenjevcu kod Leskovca, po čemu je ovo selo bilo poznato i u Jugoslaviji, danas je ovaj broj znatno smanjen i jedva dostiže 20 domaćinstava koja se bave proizvodnjom, javlja JuGmedia.

Razlog za to je, kako za portal JuGmedia kaže povrtar Petar Cvetanović, što „mladi ne žele da se bave poljoprivredom“, ali i zato što su „proizvodnja i uzgoj skupi, a rod i cena neizvesni“.

„Ulaganja su velika, hemija je skupa, ne isplati se, ljudi izbegavaju da ga proizvode, jer ne žele da stvaraju dodatne gubitke. Takođe, mladi ne žele da se muče i da se bave poljoprivredom, već idu u grad da žive ili rade po fabrikama i trgovini“, objašnjava Cvetanović (84).

U selu kod Leskovca koje je krompirom snabdevalo Jugoslaviju danas 20 proizvođača 2
Foto: Jelena Jovanović

On se priseća da je „pre 40 ili 50 godina, dok je bio u najvećoj snazi, proizvodio do 50 tona krompira, prodavao ga otkupljivačima koji su ga dalje plasirali po celoj Jugoslaviji“, dok „danas proizvede do 10 tona“.

„Krompir koji imam dajem nakupcima, cena ove godine je solidna i kreće se od 60 do 80 dinara. Zadovoljan sam i prinosom, kada svedem računicu mislim da sam dobro prošao“, kaže Cvetanović.

Dodaje da je potražnja za domaćim krompirom sada povećana, jer se „na tržištu pojavio i uvozni iz Holandije, pa ga tako kupci na leskovačkim pijacama mogu pronaći za oko 100 dinara po kilogramu“.

„Sadim i rane i kasne sorte, i crvene i bele. Pretežno na mojoj njivi su one rane koje stižu na proleće. Njih uzimamo zbog temperature, jer je jug Srbije karakterističan po višim temperaturama i gledamo da što više zasadimo kako bismo izvukli maksimum iz krompira“, zaključuje Cvetanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari