Roditeljski dodatakFoto: Pixabay/Pexels

Rođenje deteta je velika sreća, ali se prinovi posebno raduju tamo gde se bebe retko rađaju. Kao u selu Veliki Krčimir gde se posle deset godina rodila prva beba. Velika je to vest i za opštinu, s obzirom na to da će ove godine u prvi razred u Gadžinom Hanu krenuti samo 20 mališana, piše RTS.

Lana ima dva meseca. Roditelji Milica i Darko Đorđević su presrećni, iako svesni da će Lani ubrzo, kao i njima, nedostajati društvo.

„Sada je super osećaj, mnogo je lep“, navodi Milica Đorđević, Lanina mama.

Otac Darko Đorđević kaže da trenutno ne rade ni supruga ni on.

„Trenutno smo nezaposleni i supruga i ja. Čuvamo bebu. Za sada možemo ovako, a za dalje ne znamo“, dodaje Đorđević za RTS.

Đorđevići su među mlađima u selu, u kojem je posle Drugog svetskog rata živelo više od 1.500 ljudi. Danas – tek stotinak.

„Kod nas u prodavnicu uđe dnevno oko 40 osoba, proda se maksimum 30 do 35 komada hleba. Prosečna starost stanovništva u selu je 70 godina. Nema mladih ljudi, nema dece, nema škole, ukinuta je. Ambulanta radi, doktor dolazi dva puta nedeljno“, navodi prodavac Miroslav Milenković.

Iseljavanje počelo pre više od četiri decenije

A nije tako bilo, priseća se Ljubiša Janković, u njegovo vreme je, kaže, u školu išlo 700 dece iz nekoliko okolnih sela.

„Svi se iselili, nije bilo puta, samo makadam, i ljudi su počeli da se iseljavaju negde oko 1979-80.“, kaže Janković.

Iseljavaju se i dalje. Gadžin Han je razuđena opština u podnožju Suve planine, nema srednju školu, i to je prvi razlog zbog kojeg mnoge porodice odlaze u Niš.

„Najčešći razlog za odlazak su generalno prevoz dece sa obzirom n to da ih ima tako malo, linije, polasci su sve ređi karte su preskupe. U prvi razred ove godine polazi na celoj teritoriji dvadesetak dece“, kaže Milica Stanković, zamenica predsednika Opštine Gadžin Han.

Lana Đorđević će u školu krenuti 2031. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari