Nikola Gruevski Ubedljiva pobeda partije VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog na parlamentarnim izborima u Makedoniji (osvojila 64 od 120 mandata) ostala je u senci nasilja na biračkim mestima u skopskoj opštini Čair i selima s većinskim albanskim stanovništvom tokom kojeg je jedna osoba ubijena, a osam ranjeno.

Nikola Gruevski Ubedljiva pobeda partije VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog na parlamentarnim izborima u Makedoniji (osvojila 64 od 120 mandata) ostala je u senci nasilja na biračkim mestima u skopskoj opštini Čair i selima s većinskim albanskim stanovništvom tokom kojeg je jedna osoba ubijena, a osam ranjeno. Jedinstvena je ocena međunarodnih posmatrača, Evropske unije i Sjedinjenih Država, da izbori nisu zadovoljili demokratske standarde, a posebno zabrinjava mišljenje da makedonska policija nije sposobna da spreči

obračune unutar albanskog političkog korpusa.
Predsedništvo EU podržalo je inicijativu Gruevskog i drugih lidera da se ponove izbori u određenim područjima, jer će to doprineti obezbeđivanju njihove legitimnosti. Vlada Gruevskog je, podsetimo, inicirala raspisivanje vanrednih izbora nakon aprilskog samita NATO-a, na kojem Makedonija nije pozvana da se učlani u savez zbog spora sa Grčkom oko imena države. Umesto da ohrabre evroatlantski put Makedonije, izbori su ozbiljno narušili njen međunarodni položaj, kako je rekla bezbednosni ekspert Biljana Vankovska.
Pred pobednikom Gruevskim (37) je težak zadatak izvlačenja Makedonije iz krize. Grčka je nakon izbora pozvala Skoplje na nastavak pregovora o imenu, ali premijer je na biralištima dobio podršku upravo za svoj nepokolebljiv stav očuvanja nacionalnog identiteta ili, prema nekim ocenama, iskoristio talas razočaranja nacionalista. Napetosti među makedonskim Albancima porasle su pošto je Gruevski posle prethodnih izbora 2006. za svog partnera u vladi izabrao Demokratsku partiju Albanaca (DPA), iako je Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija (kao i sada) osvojila više glasova. Lideri DUI ističu da više nemaju strpljenja za dalje odlaganje maratonskog spora s Grčkom. Opravdano se postavlja pitanje šta će izbori promeniti ukoliko se Gruevski odluči na istu postizbornu koaliciju.
„On ima snažnu veru u Boga i rukovodi se idealom upornog i istinski posvećenog rada na blagostanju i prosperitetu svoje zemlje“, prva je rečenica u biografiji Gruevskog na sajtu vlade. Sedmi je premijer nezavisne Makedonije, a lider VMRO-DPMNE je od 2003. U vladi Ljupča Georgievskog do septembra 2003. bio je ministar finansija, zaslužan za prodaju makedonskog Telekoma i reforme, uključujući i uvođenje poreza na dodatu vrednost od 18 odsto. Njegov najpoznatiji program je „Kupuvajte makedonski proizvodi“.
Gruevski je magistar ekonomije. Oženjen je Borkicom Mancevom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari