Noć istraživača, drugu godinu za redom, biće održana u petak, 23. septembra. Ova manifestacija održava se, tradicionalno svakog četvrtog petka u septembru, na inicijativu Evropske unije i ima za cilj da afirmiše domaće istraživače, predstavi šta oni rade i podstakne mlade da se opredele za istraživačko-naučnu karijeru.


Ova najveća i najzabavnija na svetu promocija nauke i naučnika održava se istog dana u celoj Evropi. U Srbiji održaće se u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Zrenjaninu. U Beogradu će, pod sloganom „Povod za pametan provod“, publika imati priliku da se upozna sa istraživačima i provede sa njima nezaboravno veče. Od 18 do 24 časa na potezu Knez Mihailova – Plato – Vasina ulica biće organizovan niz dešavanja. Svi zainteresovani će moći da se uključe u „Šetnju sa naukom“ i da na deset lokacija u Knez Mihajlovoj ulici sami urade više eksperimenata. Biće organizovan i „Sastanak na brzaka“ sa našim eminentnim naučnicima, zatim „Naučni kafe“ i filmski festival „kratkih naučnih filmova“. Takođe, organizatori obećavaju dobru zabavu uz koncert astrofizičara iz grupe Mistake Mistake. Svi sadržaji su besplatni.

Sonja Pavlović, iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, rekla je da je ovaj institut širom otvorio vrata svim zaljubljenicima u nauku i da su tu ušli istraživači-amateri, a da su oni, naučnici, izašli iz svojih prostorija kako bi promovisali nauku i približili je zainteresovanima.

– Ove godine smo otišli korak dalje i, pošto uvek pišemo projekte, jer se tako finansiramo, odlučili smo da konkurišemo kod Evropske unije za projekat „Noć istraživača“, dobili smo dobre ocene i tako nam je omogućeno da napravimo, nadam se, noć za pamćenje – rekla je Pavlovićeva i pozvala sve zainteresovane da posete ovaj događaj, razgovaraju sa naučnicima, koji će im, možda, otkriti tajne, ali i posavetovala ih da pitaju sve što ih interesuje.

Prof. dr Snežana Bojović, iz Ministratsva prosvete i nauke, istakla je da su ovakve manifestacije u opštem interesu, jer predstavljaju deo strategije obrazovnog i naučnog razvoja Srbije. Ona je dodala da su nauka i obrazovanje baza napretka budućih generacija.

– Želim posebno da istaknem da su ovakvi projekti i finansijski podržani od Ministarstva prosvete i nauke, jer shvatamo šta je prioritet ne samo Evropske unije, već i našeg napretka i progresa – rekla je Bojović i dodala da želi da noć istraživača preraste u svakodnevna istraživanja.

DNK za Ginisovu knjigu rekorda

Sonja Pavlović iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, pozvala je građane da dva dana pre „Noći istraživača“, 21. septembra, na Trgu republike, od 11 do 13 časova, prisustvuju sklapanju najdužeg modela DNK-a, kojim bi trebalo da se obori Ginisov rekord. Ovom nesvakidašnjem događaju prisustvovaće Aleks Bateman, sa Univerziteta Kembridž, koji će istog dana u Narodnoj biblioteci Srbije održati predavanje pod naslovom „Zašto naučnici danas moraju da misle i vode računa o Vikipediji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari