Varvara Semjenikova iz ruske pokrajine Jakutije najverovatnije će biti proglašena za najstarijeg žitelja sveta, pošto je nedavno utvrđeno da je u maju napunila 117 godina. U Ginisovoj knjizi rekorda tu titulu sada drži Amerikanka Edne Parker koja ima 114. godina. Godinu rođenja starice iz Jakutije utvrdila je saradnica Nacionalnog arhiva Rusije Natalija Bajševa.

Varvara Semjenikova iz ruske pokrajine Jakutije najverovatnije će biti proglašena za najstarijeg žitelja sveta, pošto je nedavno utvrđeno da je u maju napunila 117 godina. U Ginisovoj knjizi rekorda tu titulu sada drži Amerikanka Edne Parker koja ima 114. godina. Godinu rođenja starice iz Jakutije utvrdila je saradnica Nacionalnog arhiva Rusije Natalija Bajševa. „U martu 2006. godine u arhiv je stigao zahtev iz Peterburga da pronađemo dokumenta o rođenju Varvare Semjenikove. Nakon duže istrage, utvrđeno je da je u kjigama Spaske crkve upisano da su 10. maja 1890. godine Konstantin Stefanov Đakon i Marija Konstantinovna dobili ćerku“, rekla je Bajševa.
Varvara Semjenikova je Jevenka, odnosno pripadnica domorodačkog stanovništva Jakutije. Njena porodica se bavila uzgajanjem jelena i lovom. Domorodačko stanovništvo Jakutije je dugovečno, o čemu svedoče dokumenta iz prve polovine 19. veka. Prema popisu iz 1959. godine, Jakutija je prema broju dugovečnih stanovnika zauzimala treće mesto u bivšem SSSR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari