Najmanje 14.000 ljudi, većinom civila, poginulo je u Siriji od početka pobune protiv režima predsednika Bašara Asada prošlog marta, najnoviji su podaci koje je objavila sirijska Opservatorija za ljudska prava.


Najmanje 9.862 civila, 3.470 vojnika i 783 dezertera poginulo je u borbama sa snagama režima, ili represiji vojske prema stanovništvu. Opservatorija za ljudska prava, takođe, navodi da su mnogi naoružani civili koji su se bez uniformi borili protiv režima zapravo bili bivši vojnici.

Sirijski nacionalni savet, glavni opozicioni blok, objavio je juče da je izabrao pripadnika kurdske zajednice u Siriji, Abdelbaseta Sajda za novog šefa. On će na toj funkciji naslediti Burhana Galiuna, koji se pojavio u oktobru 2011. kao osoba sposobna da ujedini Savet. Podneo je ostavku prošlog meseca, kritikovan što je dopustio da Muslimanska braća znatno ojačaju u Savetu.

HEJG: Liči na Bosnu

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg rekao je juče da ne može da predvidi kako će se razvijati situacija u Siriji. „Sirija je na ivici sloma ili građanskog rata, i zato mislim da ništa ne možemo u potpunosti da isključimo“, rekao je Hejg za televiziju Skaj njuz. Prema njegovom mišljenju, situacija u Siriji se ne može uporediti sa stanjem u kojem je prošle godine bila Libija. „Sirija više liči na BiH iz 90-ih godina, pošto je na granici građanskog rata, s obzirom da stanovnici susednih gradova napadaju jedni druge i međusobno se ubijaju“, rekao je Hejg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari