U osnovnoj školi „Heroj Sveta Mladenović“ u Saraorcima kod Smedereva ove jeseni biće uveden produženi boravak za učenike. Ovo će biti treća seoska, a ukupno sedma škola na teritoriji Smedereva, u kojoj će đaci moći da borave i van redovne nastave.

– Ovaj projekat se pokazao izuzetno uspešnim. U prošloj školskoj godini u šest smederevskih škola uveden je produženi boravak učenika. Deca koja ostanu nakon nastave imaju obrok, igraju se, druže i rade domaće zadatke. Namera nam je bila da deca nižeg uzrasta, po završetku časova budu zbrinuta u prijatnom prostoru dok su im roditelji na poslu. Tako su uposleni učitelji koji su, zbog malog broja đaka u odeljenjima, postali tehnološki višak. Sa druge strane, roditelji ne moraju da brinu gde im se deca nalaze i šta rade posle nastave – kaže Miša Ivković član Gradskog veća Smedereva za obrazovanje i kulturu.

U početku su, kako tvrdi, strahovali da će odziv biti slab, ali su vrlo brzo bili prijatno iznenađeni jer su svi raspoloživi kapaciteti bili popunjeni, naglasio je Ivković.

Protekla godina je bila veoma uspešna za smederevsko osnovno i srednje obrazovanje. Školsko zvono se oglasilo i u novoizgrađenoj školi Sveti Sava u istoimenoj mesnoj zajednici. Škola je izgrađena uz pomoć sredstava Evropske unije. Savremeno je opremljena po evropskim standardima i ima 3.700 metara kvadratnih. U prošloj školskoj godini nastavu je pohađalo 250 učenika u sedam odeljenja razredne nastave i pet odeljenja od V do VIII razreda.

– Velika pažnja posvećena je poboljšanju higijene prostora. U većini škola rekonstruisan je sanitarni čvor dok je u Kolarima, koja je jedina sve ove godine imala wc u dvorištu, izgrađen toalet u sastavu objektu škole. U nekoliko škola asfaltirana su i uređena dvorišta i sportski tereni. U Muzičkoj školi Kosta Manojlović, rekonstruisan je tavanski prostor, tako da je zahvaljujući obezbeđivanju dodatnog učeničkog prostora, stvorena mogućnost upisa većeg broja učenika u školu za narednu školsku godinu. Takođe su stvoreni uslovi za oplemenjivanje programskih sadržaja i uvođenje novih smerova – kazuje Ivković

U 10 osnovnih i srednjih škola uveden je elektronski dnevnik, putem kojeg se roditelji i učenici mogu informisati o ocenama i uspehu u školi.

Novi smerovi

Prema potrebi kadrova na nacionalnoj berzi zapošljavanja, u smederevskim srednjim školama uvedeni su novi smerovi. U srednjoj školi „Despot Đurađ“ uveden je obrazovni profil tehničar za zaštitu životne sredine, područje rada hemija i nemetali. U tehničkoj školi uveden je smer tehničar za reciklažu, dok se u Ekonomskoj školi učenici osposobljavaju za poslovnog administratora i službenika osiguranja. Savremeno opremljen kabinet za fiziku urađen je u četiri škole, dok će isti broj kabineta biti opremljen do početka školske godine. Posebna pažnja posvećena je bezbednosti učenika, zbog čega su u mnogim školama uveden video nadzor, ističe Miša Ivković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari