I ovog septembra, kao što je to slučaj decenijama unazad, Negotin će živeti u duhu i ritmu muzike i time još jednom potvrditi značaj najstarijeg srpskog festivala ove vrste muzike.


Stevan Stojanović Mokranjac nije samo utemeljivač horske muzike u Srbiji, već i najprecizniji muzički hroničar svog vremena. Rodni Negotin je, želeći da se oduži ovom muzičkom velikanu, sačinio legat, festival „Mokranjčevi dani“ na kome od 1966. godine, kada je sve počelo, svake godine učestvuju najbolji horovi, izvođači i kompozitori, sve što odslikava muzičku scenu Srbije i inostranih zemalja.

Otvaranje izložbe „Art tura“ u Muzeju Krajine, a potom i koncert novosadske etno-grupe Vrelo veče uoči zvaničnog početka, predstavljaju uvod u 47. Mokranjčeve dane koji će biti otvoreni 14. septembra u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće. Ovogodišnji besednik je Isidora Žebeljan, najmlađi akademik u Srbiji i najizvođeniji srpski kompozitor u inostranstvu, a festival će zvanično otvoriti ministar kulture, informisanja i informacionog društva Bratislav Petković.

Obavezna kompozicija natpevavanja horova na 47. Mokranjčevim danima su Primorski napjevi, a ocenu kome će pripasti statua Mokranjca kao najboljem horu doneće dirigent Darinka Matić Marović, muzikolog dr Branka Radović i dirigent prof. Vlada Milić. Ovaj tročlani žiri ocenjivaće nastupe horova Gortinija iz Gevgelije u Makedoniji, Postojna iz Postojne u Sloveniji, zatim hora Mir iz Belišća u Hrvatskoj, beogradskog hora Triniti i Niškog kamernog hora. Festivalski dani u Negotinu obilovaće različitim programskim sadržajima, tako će Mokranjčevi dani biti završeni u četvrtak, 20. septembra dodelom priznanja i završnom reči selektora dr Branke Radović. Inače, Mokranjčeva zadužbina u septembru 2012. godine organizuje „Odjeke Mokranjčevih dana“ u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari