Tradicionalna, 14. po redu Svetosavska akademija, godinama jedna od najvećih u Braničevskom okrugu, održana je u naselju Bradarac. Ova manifestacija je priređena pod pokroviteljstvom grada Požarevca i uz blagoslov oca Simeona, igumana manastira Rukumija, i samog Manastira.


U uvodnoj besedi, otac Simeon održao je tradicionalno predavanje o Svetom Savi, njegovom životu, delima i značaju za srbe i Srbiju. Kao najveći srpski prosvetitelj, sveti Sava je izdejstvovao nezavisnost srpske crkve, postavio njene temelje i značajno uticao i na stvaranje srpske srednjevekovne države. -Stvarajući srpsku crkvu, stvarao je uz to i srpsku državu i kulturu. Narodu srpskom on je dao hrišćansku dušu, koja nije propala sa propašću srednjevekovne države. Kao što se Gospod pripremao za propoved i učenje, tako se i sveti Sava pripremao na Svetoj gori da se vrati u svoj narod. Ono što su Ćirilo i Metodije započeli i ostvarili, sveti Sava je zaokružio i zbog svega što je uradio nazvan je ravnoapostolnim. Pravoslavne crkve su i nacionalne, i za razliku od ostalih mi imamo svoje krsne slave koje moramo slaviti na skroman i duhovni način. Naša velika muka danas je neznanje. Treba se čuvati od greha, da bi mogli da napredujemo duhovno. A kada čovek ima duhovni mir i spokojstvo on može sve da postigne u životu. Zato se treba držati svetosavlja i moliti se svetome Savi, rekao je između ostalog otac Simeon. On je govorio i o značaju hrišćanske vere u današnjim vremenima, kada je, kako je objasnio, više nego ikada neophodno pridržavati se hrišćanskih principa, učenja i vrlina kao što su ljubav, praštanje, pokajanje, vera, istina…

Na Akademiji su, prigodnim programom, nastupili crkveni hor „Sveti Dimitrije“ iz Beograda, Bojana i Nikola Stojković, brat i sestra koji sviraju gusle i harmoniku – pobednici serijala „Ja imam talenat“, glumac Miloš Krstović iz Kragujevca kao i i članovi KUD-a Bradarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari