Zvanična delegacija opštine Petrovac na Mlavi i poljoprivredni rekorderi iz te komune boravili su u trodnevnoj poseti Sloveniji gde je, tom prilikom, potpisana Povelja o saradnji sa pomurskom opštinom Puconci.


Predsednik opštine Petrovac Radiša Dragojević i župan opštine Puconci Ernest Nemec potpisali su povelju o saradnji ovih dvaju opština i tako napravili prvi korak ka eventualnom bratimljenju ovih komuna. Potpisivanje povelje je upriličeno u gradskoj kući u Puconcima gde je gospodin Nemec Ernest srdačno pozdravio sve prisutne, upoznao ih kratko sa opštinom Puconci i rekao da mu je izuzetna čast da sporazum potpisuje sa opštinom u kojoj je, takođe, glavna delatnost poljoprivreda te da će poljoprivrednici iz Petrovca u tri dana imati priliku da pogledaju dosta korisnih primera.

Radiša Dragojević se zahvalio na gostoprimstvu i upoznao kratko domaćine sa opštinom Petrovac na Mlavi i njenim potencijalima. -Uspeli smo u prethodnom periodu da neka manja sredstva obezbedimo iz fondova Evropske unije a sada smo na putu pristupanja u EU i u prilici smo da koristimo te fondove koje ste vi već koristili. Ovaj naš susret biće od koristi da vidimo vaše poljoprivredne kapacitete, da naučimo od vas dosta toga što ste vi već doživeli u procesu pristupanja Uniji, rekao je Dragojević.

Delegacija opštine Petrovac i poljoprivrednici obišli su Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota, zatim Veterinarski zavod Murska Sobota kao i Pomurske mlekadne Murska Sobota.

U opštini Puconci obišli su Centar za reciklažu odpada, koji je jedan od najvećih u Sloveniji, Osnovnu školu i novu sportsku dvoranu u kojima je ugrađen centralni sistem korišćenja obnovljivih izvora energije koje je finansirala EU preko projekata. Takođe su posetili jedno od većih poljoprivrednih gazdinstava i na kraju dana učestvovali na okruglom stolu na kojem je bilo reči o fondovima Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari