Na području juga Srbije ima više od dvadeset spomen-obeležja pripadnicima Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu (OVPMB) i paravojne formacije Albanska narodna armija (ANA), koja se sumnjiči za terorističke napade i otmice lica nealbanske narodnosti. Ovom broju se priključuje i spomen-kompleks poginulim pripadnicima OVPMB, koji su stradali u sukobima sa državnim snagama bezbednosti od 2000. do 2003. godine, koji je pre nekoliko dana otvoren na prostoru veličine fudbalskog igrališta u selu Oraovica u preševskoj opštini.

– Prema našim saznanjima za spomen-ploču i izgradnju spomenika u Oraovici, gde je u sukobima sa srpskom policijom i vojskom poginulo više lica albanske nacionalnosti, koji su bili pripadnici OVPMB, potrošeno je između tri i četiri miliona dinara, a bilo je i više sponzora Albanaca iz inostranstva – navodi za Danas albanski izvor koji je želeo da ostane anoniman. On kaže da se za 29. novembar i stogodišnjicu od formiranja albanske države priprema niz „etnički motivisanih manifestacija“.

Na Spomen-obeležju u Oraovici istaknuta je zastava Republike Albanije, kao što je to slučaj i sa spomen-obeležjem koje je podignuto nakon pogibije Ridvana Ćazimija – Kapetana Lešija na lokalnom putu ka Velikom Trnovcu.

Albanski zvaničnici bili su u većini slučajeva „neraspoloženi za komentar u vezi sa otkrivanjem spomenika poginulim pripadnicima OVPMB“, koja je u vreme etničkih sukoba na jugu Srbije tretirana kao paravojna formacija.

– Onaj koji diže spomenike mora da se pita i da li će država intervenisati – kratko je prokomentarisao lider Demokratske unije doline (DUD) Skender Destani.

Kako Danas nezvanično saznaje o svemu je tokom posete jugu Srbije informisan i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari