U Srbiji 409 novoobolelih od korona virusa, još deset preminulih i 167 respiratorima 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Od juče do danas u Srbiji je registrovano 409 novih slučajeva zaraze korona virusom i još deset preminulih. Ukupno su do sada u našoj zemlji zabeležena 22.852 obolela od kovida, od kojih je 518 smrtnih slučajeva.

Na bolničkom lečenju trenutno je 4.575 pacijenata, od kojih je 167 na respiratorima.

Testirano je u poslednjih 24 sata 10.634 ljudi, a ukupno od početka pandemije 601.984.

Stopa smrtnosti u Srbiji iznosi u ovom trenutku 2,27 odsto.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji Kriznog štaba da je Srbija po stopi mortaliteta od posledica korona virusa jedna od najuspešnijih zemalja, „uspešnija od mnogo bogatijih i razvijenih zemalja sveta“.

On je naveo da je najveći broj slučajeva zabeležen u Beogradu i Novom Sadu, a da je u ovom trenutku kompleksna situacija i u Kragujevcu.

„Posebna pažnja se trenutno obraća na Valjevo i imamo jedan veći broj obolelih u Vrnjačkoj Banji. Sve ostala mesta su pod kontrolom u ovom trenutku“, ocenio je Gojković i ponovo apelovao na građane da se pridržavaju propisanih mera.

On je naveo da postoji jedan broj pacijenata koji ima potpunu i tešku kliničku sliku kovid infekcije, a da su im nalazi na PCR testove negativni.

„Tek posle petog ponavljanja testa se ispostavi da su pozitivni na korona virus. PCR testiranje, dakle, nije jedino sredstvo koje potvrđuje ili ne potvrđuje bolest, ali zato doktori sada već znaju da prepoznaju znake oboljenja. Testovi ne leče, leče lekari“, objasnio je Gojković.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović je odgovarajući na pitanja novinara rekla da trenutno nemaju podatke o različitim sojevima korona virusa u Srbiji.

„Postoji jedan jedini soj koji je identifikovan krajem decembra 2019. godine i on je prisutan na teritoriji brojnih zemalja, samo su manifestacije tog virusa bile drugačije u pojedinim državama“, objasnila je Jovanović.

Prema njenim rečima, Srbija ne postavlja uslove za ulazak u zemlju za putnike iz međunarodnog transporta, ali se vode epidemiološki nadzori da li neko ima simptome ili ne.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas za RTS da se u Beogradu vidi jasno zaravnjenje epidemiološke krive i početak opadanja broja obolelih, ali je upozorio da se propisane mere moraju sprovoditi.

Tokom poslednja 24 sata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminule su dve osobe, od kojih je kod jedne kovid 19 bio neposredni uzrok smrti, saopštio je Štab za vanredne situacije.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da se u proteklim danima u Vojvodini broj novozaražnih korona virusom održava i da se dnevno beleži između 150 i 180 novih slučajeva.

Novosadski štab za vanredne situacije je na današnjoj sednici doneo odluku da se produžavaju sve do sada donete mere, a od 25. do 31. jula produžava se i zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, zabrana organizovanja svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija, saopštio je kabinet gradonačelnika.

Ogranak Svetske zdravstvene organizacije za Evropu danas je izrazio „zabrinutost“ zbog ponovnog rasta broja slučajeva Kovida-19 u nekim evropskim zemljama pozivajući na aktivno praćenje, odnosno pažljivo ukidanje restrikcija i njihovo ponovno uvođenje ukoliko je potrebno.

Ukupan broj inficiranih korona virusom u SAD premašio je četiri miliona, saopštio je kasno sinoć američki Univerzitet Džons Hopkins.

U Latinskoj Americi zabeleženi su novi rekordni skokovi broja novozaraženih korona virusom, prednjači Brazil sa oko 60.000 novih slučajeva u jednom danu, javljaju agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari