U Srbiji danas zvanično počela vakcinacija: Darija Kisić o "Torlakovoj" vakcini protiv gripa 1foto FoNet/Kabinet

Vakcinacija protiv sezonskog gripa zvanično je u Srbiji počela danas u svim domovima zdravlja, a 8.568 građana već je ovu vakcinu primilo u nedelju, tokom akcije preventivnih pregleda. U ponudi je i domaća vakcina koju proizvodi Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ za sezonu 2024/2025. godina planirano je i ugovoreno ukupno 339.100 doza vakcine protiv gripa, četvorovalentnih (Influvac tetra) proizvođača Abbott Biologicals i trovalentnih vakcina (Torvaxflu) proizvođača Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“

Institut „Torlak“, je prema rečima v. d. direktorke Darije Kisić proizveo identičnu vakcinu protiv sezonskog gripa, kakvu preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Do sada je, kako ke navela Kisić, za ovu sezonu proizvedeno 70.000 doza vakcine, ali da je Institut spreman da proizvede i dodatne količine ukoliko bude zainteresovanih, u šta veruje.

“Naša vakcina se sastoji iz tri soja virusa gripa. Radi se o visoko efikasnoj, bezbednoj i kvalitetnoj vakcini. Znamo da virus gripa svake godine značajan razlog obolevanja i umiranja širom sveta, pogotovo u zimskom periodu. Tako da je bitno zaštititi se od ovoga virusa i zato se ova vakcina praktično preporučuje gotovo svima”, rekla je Kisić, a navodi se na sajtu Instituta Torlak.

U Srbiji danas zvanično počela vakcinacija: Darija Kisić o "Torlakovoj" vakcini protiv gripa 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Ona je dodala da sama činjenica da je „Torlak“ proizveo ovu sezonsku vakcinu protiv gripa je još jedan značajan indikator nacionalne brige za zaštitu zdravlja stanovništva Srbije.

“Isto je bitno napomenuti da je upravo ovo najoptimalniji period za vakcinaciju, prva polovina oktobra, jer je potrebno dve do tri nedelje da se stvori dovoljna količina zaštitnih antitela. Za to pozivam sve građane Srbije, pogotovo one koje se nalaze u nekoj od rizičnih grupa, da se vakcinišu”, naglasila je Kisić.

Ona je podsetila da je besplatna i dostupna na svim punktovima širom Srbije i pozvala sve građane da se odazovu vakcinaciji, a ukazala je i ko treba da je primi.

“U prioritetnoj grupi se nalaze one osobe koje imaju veći rizik za nastanak komplikacija, ukoliko dođe do infekcije, jer, nažalost, različite komplikacije mogu da se dese, pa čak ne tako retko, i smrtni ishodi. To su pre svega osobe koje imaju hronična oboljenja, hronično oboljenje kardiovaskularnog sistema, respiratornog sistema, bubrežnog, zatim različita metabolička oboljenja, uključujući i dijabetes, neurološka oboljenje i različita druga imunodeficijentna stanja”, rekla je Kisić.

U ovoj grupi su, kako kaže, i trudnice, kao i osobe starije od 65 godina.

“Prema epidemiološkim indikacijama, ovu vakcinu treba da prime oni koji rade ili borave u ustanovama socijalne zaštite, kao i oni koji su zaposleni u ustanovama za stare. Bitno je da se vakcinišu i one osobe koje žive sa nekim članom porodice koji ima neka od oboljenja, koja mogu da dovedu do toga da virus gripa za njih bude fatalan. Na taj način ne štite samo sebe, već i svoje najbliže, svoju okolinu”, naglasila je Kisić.

Obavezna imunizacija sprovodi se i kod lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Koliko treba vremena da bi se stekao imunitet

Vreme neophodno za sticanje imuniteta, kako ukazuju iz Instituta Batut, je dve do tri nedelje nakon vakcinacije, a postvakcinalni imunitet varira i traje od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja sojeva virusa gripa koje se dešava tokom svake godine odnosno sezone.

U Srbiji danas zvanično počela vakcinacija: Darija Kisić o "Torlakovoj" vakcini protiv gripa 3
Foto: N. Kovačević

„Imajući u vidu različitu efektivnost vakcine prema uzrasnim kategorijama, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih osoba i u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i sprečavaju moguće teže komplikacije. Kod navedenih kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešća je zapaljenja pluća). Osim u slučaju potvrđene privremene ili trajne kontraindikacije, vakcinu je moguće aplikovati kod osoba starijih od navršenih 6 meseci života kada je u pitanju četvorovalentna, odnosno 18 godina života kada je u pitanju navedena trovalentna vakcina, prema sažetku karakteristika leka“, navode iz Batuta.

Poručuju da je vakcina protiv gripa najefikasniji i najbezbolniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa, kao i može da se daje istovremeno sa vakcinom protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije za lica u posebnom riziku, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete.

Kakav je sastav vakcina

Četvorovalentna vakcina protiv gripa (proizvođača Abbott Biologicals) sadrži dva tipa A virusa gripa i dva tipa B ovog virusa, u skladu sa preporukama SZO za severnu hemisferu i odluci Evropske unije za sezonu 2024/2025. godine, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje gripa u populaciji u sezoni koja sledi.

Ova vakcina je sledećeg sastava:

A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09-like virus;

A/Thailand/8/2022 (H3N2)-like virus;

B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage)-like virus;

B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage)-like virus.

Trovalentna vakcina protiv gripa (proizvođač Torlak) sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa gripa i njen sastav je sledeći:

A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09-like virus;

A/Thailand/8/2022 (H3N2)-like virus;

B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage)-like virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari