U Srbiji i dalje ledeno, nove žrtve smrzavanja 1

Još tri osobe stradale su zbog ekstremno niskih temperatura u Srbiji. Jedan muškarac preminuo je u Vranju, a dvojica u Gadžinom Hanu.

Rano jutros u vranjskoj bolnici preminuo je 58-godišnji muškarac iz poljaničkog sela Strešak koga je u ponedeljak mokrog i sa brojnim promrzlinama dovezla vatrogasno-spasilačka ekipa iz sela gde je živeo sam i u jako lošim uslovima.

Pacijent Z. S. je u jako lošem stanju primljen najpre na odeljenje urgentne medicine, a zatim na interno odeljenje vranjskog Zdravstvenog centra. Primljen je mokar sa brojnim promrzlinama. Ovaj muškarac druga je žrtva smrzavanja u Vranju, nakon što je 8. januara od hladnoće preminuo i 56-godišnji muškarac koji je krenuo po drva za ogrev, slomio nogu i smrzao se u snegu.

U Srbiji je i danas osvanulo ledeno jutro, svi važniji magistralni putni pravci su prohodni, ali se vozačima savetuje oprez, jer na pojedinim putevima ima leda. Kako javlja RTS, i dalje na snazi crveni meteoalarm, a vanredna situacija je u 11 opština. Najteže je stanovnicima sela na obroncima Golije i Javora i na Pešterskoj visoravni.

Jedna osoba u Vranju preminula je od posledica smrzavanja, Velika Morava je zaleđena, a obustavljena je plovidba na Dunavu, Savi i Tisi.

Peti je ledeni dan u Sjenici, poznatoj po ekstremno niskim temperaturama. Do ponedeljka uveče, spasioci nisu mogli da stignu do svih kojima je pomoć bila potrebna, a u snežnoj blokadi je bilo oko 50 sela sa 2.000 žitelja. Danas u sjeničkom kraju pada slabi sneg, što znači da bi putari mogli da krenu u pročišćavanje puteva ka zavejanim selima.

Načelnik odeljenja Sektora za vanredne situacije Zoran Milovanović izjavio je da je situacija nepromenjena, da je u blokadi i dalje 50 sela, ali da se svi putevi čiste. „Oko 750 kilometara lokalnih puteva je očišćeno, oko 50 posto. Angažovane su sve snage i čišćenje se nastavlja“, rekao je Milovanović.

Na Kopaoniku je ovog jutra bilo minus 20 stepeni, a o bezbednosti ljudi na Kopaoniku brine se Gorska služba spasavanja. Glavni putni pravci i auto-putevi su bez snega, ali su kolovozi vlažni, saopštilo je preduzeće „Putevi Srbije“.

Na ostalim putnim pravcima kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Niša, Požarevca, Valjeva, Pančeva, Novog Pazara, Kragujevca, Zaječara, Užica, Ivanjice, Kosova, Beograda. Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice. Na vozače se apeluje da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetuje se maksimalan oprez u vožnji. Bez zimske opreme i lanaca ne kretati na put.

Zbog talasa hladnog vremena i formiranja leda na vodotokovima, danas je održan sastanak ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića i predstavnika nadležnih institucija, na kome je odlučeno da se ledolomac „Greben“ pokrene sa predpristaništa prevodnice „Đerdap 1“ uzvodno ka mestu Sokolovac, opština Golubac, na početnu poziciju za dejstvovanje, kako bi obezbedio kontinualni ledohod nizvodno ka akumulaciji Đerdap.

Prema najavljenoj prognozi u naredna dva dana se očekuje formiranje dodatnih površina pod ledom i povećanje debljine leda, a u nastavku usled povoljnijih stabilnih vremenskih uslova neće doći do bitnije promene režima leda. Tokom sastanka je razmotrena trenutna meteorološka i hidrološka situacija i prognoza za narednih sedam dana, kao i stanje na vodotokovima sa aspekta pokrivenosti ledom i aktivnosti Javnih vodoprivrednih preduzeća na odbrani od leda.

Stanje na vodotokovima je sledeće: na Dunavu, od Bezdana do Zemuna je ploveći led (pokrivenosti 30-60)%, kod Pančeva i Velikog Gradišta je ledostaj (pokrivenost 100%), na Savi zbog niskog vodostaja priobalni i ploveći led (20-80)%, Tisa i banatski vodotoci su 100% ledostaj, na Velikoj Moravi oko 60%, a na Južnoj Moravi oko 40%.

Redovna i vanredna odbrana od leda je proglašena na vodotokovima shodno kriterijumima prema Operativnom planu, a vrši se redovno osmatranje i lokalne intervencije po potrebi.

Redovna odbrana od leda je proglašena na Dunavu od Mađarske granice do Bačke Palanke, kod Golupca i Velikog Gradišta, u Beogradu kod Zemuna i Novog Beograda, na Savi od granice sa Hrvatskom do Hrtkovaca,  na slivu Save (Topčiderska reka, Pariguz, Kolubara sa Tamnavom, Peštan).

Vanredna odbrana od leda je proglašena na Velikoj Moravi u zoni i nizvodno od Ljubičevskog mosta, kod Smedereva i u zoni Žabarskog mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari