U Srbiji još 247 obolelih i tri smrtna slučaja, ukupno 2.447 zaraženih i 61 preminuli

Nanoviji podaci

Ostavite komentar


  1. Ako nešto može da raduje a to je činjenica da broj obolelih po danu ne raste,a broj testiranih se povećava, što znači da uvedene mere imaju efekat !

  2. Lekari su svakako vojnici i heroji sadasnjosti i buducnosti.
    Slusajmo ih.

  3. I pored ovih drakonskih mera, situacija je katastrofalna. Zaboga, Slovenija, koja je odmah pored Italije ima ukupno 1059 inficiranih, Hrvatska svega 1282. I jos jedan strasan podatak. Ovde gde je zivim u Americi, prosecna starost preminulih je preko 86 godina, a u Srbiji 64.2. Zaboga ljudi, zar su Srbi toliko bolesniji od ostatka sveta. Ovde gde ja zivim preporuceno je da se bude kod kuce, ali dozvoljeno je setanje, odlazak u prodavnicu, starce niko nije zive zakopao. Nesto u ovoj celoj situaciju zvuci alarmantno. Tuga.

    1. Zar vi niste znali da je prosečan životni vek u Srbiji oko 10 godina manji nego u zapadnim zemljama? Ako tome dodamo nizak nivo zdravstvene zaštite i slab kvalitet medicine, nema mesta čuđenju.

  4. Bilo bi zanimljivo da se obelodane 2 stvari:
    prva, cime su i kako su ti preminuli leceni i
    druga, koliko njih je preminulo bas od/zbog korona-virusa, koliko zbog postojecih bolesti pojacanih dejstvom korona-virusa, a koliko je imalo korona-virus u sebi ali on nije bio ni uzrocnik ni ko-uzrocnik smrti.

    1. Mislim da niko ziv te uzroke ne bi mogao da razdvoji, niti bi trebalo to da se cini. Uzrocnik je koronavirus ako je testom potvrdjeno njegovo prisustvo. Ljudi koji su imali i druge bolesti, verovatno bi uz njih jos mogli da prozive odredjen broj godina. Da se nisu inficirali, mnogi bi doziveli i dublju starost nego sto je to sezdesetak godina, koliko je kod nas prosek umrlih.

    2. Mene recimo zanima podatak koliki je procenat preživelih od osoba koje su bile na respiratoru?

  5. Jedan savet novinarima za pres konferencije: posavetujte se sa lekarima u vezi pitanja pre pres konferencije, jer su preko puta vas lekari i na vaše pitanje brzo vas ućutkaju, a vi ne znate šta da kažete. Ovo je čisto medicinska stvar, a mi pričamo o nekoj blokadi zemlje, ratnim bolnicama itd. Naime, ovaj virus niko nije izolovao kao što je red kada se radi o “infektivnoj” bolesti. Uveden je test koji je prvobitno napravljen za dijagnostiku raka, a tvorac testa biohemičar i dobitnik Nobelove nagrade je naglasio da se test ne može koristiti za dijagnostiku virusnih oboljenja. Mogućnost greške je ogromna, jer test ne dijagnostikuje ceo virus, već jednu malu genetsku sekvencu. Osim izolacije virusa, nije obavljen ni biološko ogled koji podrazumeva ubrizgavanje uzročnika oglednoj životinji koja bi trebala da dobije bolest u 100% slučajeva. Ovo su takozvani postulati Koha iz 1918 godine i bez te procedure ne može se proglasiti infektivna bolest! Ovo su ozbiljni problemi o kojima govore stručnjaci širom sveta i to su pitanja za konferencije. Poseban bizarni trenutak je mešanje političara i to do primene sile iako su ovo problemi medicinske struke sa krajnjom, najvišom instancom ministarstvo zdravlja. Ništa više od toga, ni levo, ni desno.

  6. Masovnije testiranje ce biti veliki pokazatelj novoobolelih, a u ovom trenutku je od velike vaznosti izolovati sve pozitivne pacijente u cilju suzbijanja zaraze.

  7. Da bi se uopšte moglo govoriti o epidemiji pre svega bi morao da se zna odnos ukupnog broja smrtnih slučajeva na isti dan prošle i ove godine. Zatim odnos prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg broja hospitalizivanih. Tek posle toga bi eventualno mogli da budu bitni odnosi testiranih i potvrđenih slučajeva, ukupnog broja stanovnika i broja potvrđenih, osumljičenih i oslobođenih. Ovako se vrtimo u krug, pogotvo kod se uzme u obzir nepouzdanost samih testova koji se primenjuju i njihova iskazna vrednost. Ništa mi nemamo od preseka stanja u 15:00 sati jednog i 15:00 sati drugog dana.

  8. Ne vidim nigde podatak koliko ima Srbija kitova za testiranje i koliko kreveta sa respiratorima ili cak vestackim plucima? Zato je broj umrlih cak 3 % od broja zarazenih. Dr.Kon daje puno podataka ali nikako ove koje trazim?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.