U Srbiji kod zubara jednom ili nijednom godišnje 1Foto: FreeImages / Nicholas Sales

Šveđani i Kiprani kod lekara idu manje od tri puta godišnje u proseku, građani Srbije čekaju ispred ordinacija osam, a Slovaci i Mađari više od deset puta godišnje.

Kod zubara najčešće idu Holanđani, u proseku dva-tri puta godišnje, u Srbiji se na pregled ide jednom u godinu i po dana, a Rumuni, Kiprani i Portugalci posete zubara jedva jednom u dve ili više godina.

Evropska statistička služba objavila je da je u 2014. prosečan broj poseta lekaru u EU bio između četiri i devet pri čemu je u Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj bio iznad tog proseka.

Objavljeni su i podaci za zemlje na putu ka EU koji pokazuju da je svaki građanin Makedonije, Crne Gore i Turske išao kod lekara u proseku sedam-osam puta godišnje, što je na nivou Srbije. Lekare najmanje posećuju Albanci, prosečno dva puta godišnje.

Podaci pokazuju i da je u većini članica EU veći udeo populacije koja ide kod lekara opšte prakse nego onih koji se obraćaju specijalistima.

Prema istraživanju koje je trajalo četiri nedelje, najveći udeo onih koji idu kod lekara opšte prakse bio je u Nemačkoj – 40,5%, mada je među ženama taj procenat bio nešto veći u Mađarskoj (43,5%) nego u Nemačkoj (41,8%).

U Slovačkoj se beleži najveći procenat populacije koja je posetila specijaliste medicine ili hirurgije (25,5%) pri čemu je Češka imala najveći udeo žena (31,7%) a Nemačka mškaraca (21,3%).

Eurostatovi podaci pokazuju i da žene češće od muškaraca idu kod lekara a razlike, kada je reč o lekarima opšte prakse, idu od gotovo deset procentnih poena u Španiji, Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Slovačkoj do tri poena u Nemačkoj.

Jaz između poseta žena i mukaraca specijalistima kreće se od dva procentna poena u Rumuniji do devet u Estoniji pri čemu je najveći u Češkoj gde se za 14 procentnih poena više žena nego muškaraca obraća specijalistima.

Gledano prema starosnim grupama, u većini članica EU kod lekara najređe idu mladi od 15 do 24 godine i oni između 25 i 34 godine a najčešće stariji od 75 godina. Slična je situacija i kada se radi o lekarima specijalistima. Posete lekaru po stanovniku uključuju konsultacije u ordinacijama, domovima pacijenata, bolničkim ambulantama.

Žene se manje plaše zubara

Istovremeno Evropljani mnogo ređe idu kod zubara – u šest članica EU u proseku jednom u godinu ili dve dana a u većini ostalih jednom do dva puta godišnje pri čemu u Holandiji 2,6 puta godišnje po stanovniku.

Građani Srbije, prema Eurostatovim podacima, kod zubara idu jednom u godinu i po dana, a Makedonci i Turci na svake dve godine. I kod zubara češće idu žene nego muškarci a gledano prema starosnim grupama, mlađi idu mnogo češće od starijih.

Istraživanje zdravlja Evropljana (EHIS) pokazalo je i da je u posmatranih godinu dana kod psihologa išlo više žena nego muškaraca, osim u Bugarskoj i Rumuniji gde je udeo ujednačen. Najveća razlika je u Češkoj, gde je psihologa posetilo više od dva puta više žena nego muškaraca.

Podaci pokazuju da je psihologa posetilo između 2 i 3% građana članica EU za koje postoje podaci pri čemu je u Francuskoj, Mađarskoj i Belgiji taj procenat veći a u Bugarskoj i Rumuniji manji. Psihologu se najčešće obraćaju sredovečni dok fizioterapeute najviše posećuju stariji.

Udeo građana EU koji idu kod fizioterapeuta kreće se od 6% u Grčkoj i Slovačkoj do 14% u Češkoj, u Bugarskoj je to 4% populacije a u Rumuniji 2% dok je u Belgiji 7% a u Francuskoj 18%. Najveća rodna razlika je u Francuskoj i Belgiji gde fizioterapeute konsultuje za šest procentnih poena više žena nego muškaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari