Potpredsednik Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović izjavio je juče da neće biti dovoljno sudija ukoliko se pokaže da je u sva 24 slučaja sporne privatizacije na koja je ukazala Evropska unija bilo elemenata krivičnih dela.



Prema njegovim rečima, na ovim slučajevima angažovano je 100 policajaca, dok u Specijalnom sudu radi samo 15 sudija.

– Nije potrebno da se slučajevima korupcije bave svi sudovi u Srbiji. Bilo bi dobro da se za te potrebe odredi deset osnovnih i pet viših sudova, jer bi na taj način sudije bile manje opterećene ostalim predmetima. Takođe, neophodna je edukacija sudija koji bi se bavili slučajevima korupcije, ukazao je Hadžiomerović.

Na skupu je predstavljeno i istraživanje „Pravosuđe u borbi protiv korupcije“, koje su sproveli Transparentnost Srbija i Društvo sudija Srbije. Najveći broj slučajeva korupcije koji su se našli pred sudovima odnosi se na zloupotrebu službenog položaja, čak 75 odsto slučajeva. Zatim sledi kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika i primanje i davanje mita.

U slučajevima koji imaju veze sa korupcijom, sudije retko kad određuju pritvor, pa je samo u 9,2 odsto slučajeva određena ova mera. S druge strane, od izvršenja krivičnog dela do izricanja presuda u čak 60 slučajeva prođe više od tri godine.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbije, istakao je da je tokom 2010. i 2011. godine do tužilaštva stiglo 13.000 prijava za korupciju.

– Međutim, skoro 80 odsto tih prijava bude odbačeno, dok se u preostalih 20 odsto pokreću optužnice ili optužni predlozi. Najveći broj krivičnih prijava stiže od policije, čak 59 odsto, a sledeći po broju prijava su oštećeni i drugi državni organi, a samo u pet odsto slučajeva reč je inicijativi samih javnih tužilaštava, ukazao je Nenadić.

Goati: Bez napretka protiv korupcije

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbije, istakao je da borba protiv korupcije i pored svih napora nije napredovala u poslednjih šest godina. S druge strane, on je pohvalio intenzivan napor potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. „To je sjajna stvar, tako nešto nismo imali prethodnih godina“, naglasio je Goati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari