U Srbiji počinje obuka zaposlenih u hotelijerstvu za prepoznavanje trgovine ljudima 1Foto: Pixabay/sammisreachers

Fondacija UNITAS objavila je danas da, zajedno sa Ministarstvom za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije, pokreće projekat „Obuke zaposlenih u hotelijerstvu za prepoznavanje trgovine ljudima“.

Obuka će omogućiti zaposlenima u hotelima u Srbiji da prepoznaju situacije koje mogu ukazivati na potencijalno odvijanje trgovine ljudima.

„Prijavljivanje sumnjivih slučajeva je ključan vid prevencije trgovine ljudima. Obuke hotelijera su upravo način da to postignemo, tako što će zaposleni kroz ključne pokazatelje identifikovati trgovce ljudima, biti svesni opasnosti i reagovati adekvatno kada primete bilo šta sumnjivo“, istakla je globalna predstavnica fondacije UNITAS Ana Krstajić, navedeno je u saopštenju.

Kako je objavila fondacija, u ovoj kriminalnoj industriji godišnji profit iznosi više od 152 milijarde dolara na globalnom nivou, a uz trgovinu drogom i oružjem, trafiking spada u tri najprofitabilnije kriminalne aktivnosti.

Kako je navedeno, obuke zaposlenih u hotelima u Srbiji su jedan od instrumenata za sprovođenje ciljeva Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja, koji je usvojila Vlada Srbije.

Edukatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu Emina Beković rekla je da Opšti protokol za zaštitu dece od nasilja Vlade Srbije razlikuje 20 oblika nasilja nad decom, među kojima je i nasilje u onlajn svetu, ali i trgovina ljudima.

Ona je podsetila da su se sva ministarstva, koja su potpisala Opšti protokol, obavezala da definišu posebne protokole za zaštitu dece od nasilja i dodala da se dosadašnja intervencija svodila na prijavljivanje sumnje policiji i drugim nadležnim institucijama.

Edukaciju radnika u hotelima širom Srbije o tome kako da identifikuju žrtve trafikinga i uoče sumnjive situacije vodiće trening menadžeri Fondacije UNITAS.

Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije i Fondacija UNITAS već nekoliko godina sarađuju na različitim projektima, čiji je cilj prevencija trgovine ljudima posredstvom edukacije dece, omladine i odraslih.

Tokom 2021. godine započete su obuke učitelja o bezbednom ponašanju na internetu, ali i svih onih koji imaju obrazovni i vaspitni uticaj na najmlađi deo populacije, saopštila je fondacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari