protest ispred policijefoto FoNet Marko Dragoslavić

Nevladina organizacija Građanske inicijative pokrenula je „ALERT – formular“ pomoću kojeg aktivisti i aktivistkinje mogu da prijave, kako su naveli, bilo kakvu vrstu represije državnih organa koju su pretrpeli zbog aktivističkog delovanja, saopštila je 3. septembra ta organizacija.

„Nedeljama unazad svedočimo direktnom zastrašivanju, hapšenju i privođenju ekoloških aktivista koje se aktivno nastavlja, a spisak ljudi koji su na meti se samo produžava“, navele su Građanske inicijative u saopštenju.

Istakli su da im je cilj da prikupe informacije i evidentiraju sve slučajeve represije i da „u skladu sa datim informacijama obaveste domaća i međunarodna tela.

„Ove informacije su nam ključne kako bismo u narednom periodu mogli da ponudimo pomoć onima koji su se našli na meti državnih organa zbog svog aktivističkog delovanja“, naveli su saopštenju, prenosi RSE.

Ekološki aktivisti i nevladine organizacije u Srbiji ukazali su da su poslednjih sedmica učestala hapšenja aktivista zbog njihovog učešća u protestima protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Privođenja govornika sa okupljanja širom zemlje, informativni razgovori sa administratorima internet adresa o ekologiji i policijska zadržavanja stranih državljana koji podržavaju proteste u Srbiji ređali su se u nedeljama nakon protesta u Beogradu, održanog 10. avgusta.

Jedan od razloga zbog kog su aktivisti hapšeni i privođeni na informativne razgovore, kako su javno govorili, bio je zbog sumnje za „nasilno rušenje ustavnog poretka“.

Među njima su administratori i moderatori Fejsbuk grupe „Aktivizam“ Milica Ranđelović, Predrag Žunić i Zorana Crnojević. Zbog učešća u blokadi železničke stanice i protesta u Beogradu protiv iskopavanja litijuma trojica aktivista Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Dimitrijević uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivično delo „ometanje javnog reda i mira“. Njima su i osuđeni, ali su ubrzo i pušteni, presude o zatvorskim kaznama su ukinute nakon žalbi, a predmet vraćen sudu na ponovno postupanje.

Kako su saopštili organizatora protesta u Beogradu iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), u Valjevu je priveden advokat i jedan od organizatora protesta protiv litijuma u tom gradu Branko Ivković. Priveden je i predsednik Udruženja građana „Zaštitimo Dobrinju i okolinu“ iz Požege Dragan Simović.

Sofija Todorović, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji zadržana je na beogradskom aerodromu, kako je rekla „bez ikakvog objašnjenja“, a nakon razgovora sa upravom Granične policije i zahteva za advokatom puštena je da nastavi put ka Nemačkoj.

Zbog pritiska vlasti na civilni sektor reagovao je Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU). Ovaj savez, u kom je 850 nevladinih organizacija koje podržavaju ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), obrtaio se 27. avgusta otvorenim pismom najznačajnijim institucijama u državi izrazivši zabrinutost za stanje demokratije i ljudskih prava u Srbiji i njenu evropsku budućnost.

Kampanju vlasti usmerenu protiv nevladinih organizacija i aktivista tokom i nakon protesta protiv iskopavanja litijuma osudila je i nevladina organizacija „Fridom haus“ (Freedom House).

„Osuđujemo represiju i demonizaciju koju vlada Srbije sprovodi nad nevladinim organizacijama i aktivistima tokom trenutnih ekoloških protesta“, navodi se u saopštenju koje je Fridom haus 26. avgusta objavio na mreži X.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari