U Srbiji se formiraju vladine nevladine organizacije 1Ilustracija Foto: Freeimages

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu – MEDEL, u saopštenju je izrazilo zabrinutost zbog toga što se u Srbiji formiraju strukovna udruženja sudija i tužilaca „čije je delovanje prvenstveno usmereno na potvrđivanje ili opravdavanje ranije iznetih mišljenja i vizija vladinih zvaničnika“.

Kako podsećaju iz MEDEL-a, postojanje takvih organizacija u društvenoj teoriji poznato je kao GONGO (vladine nevladine organizacije). Ove organizacije, dodaje se u saopštenju, često su podržane od strane izvršne vlasti i provladinih medija, dok su u fokusu njihovih interesa autentična udruženja sudija i tužilaca, kao i druge autentične nevladine organizacije koje se bave pitanjima pravosuđa.

„Cilj delovanja GONGO organizacija je diskreditacija, obesmišljavanje i stvaranje konfuzije u javnosti u pogledu rada i stavova autentičnih udruženja, budući da ove organizacije imaju slična imena ili skraćenice kao autentična udruženja sudija i tužilaca“, ističu iz MEDEL-a.

Oni ukazuju na rizik da takve organizacije ne doprinose javnom diskursu u demokratskom društvu u pogledu položaja pravosuđa, statusa sudija i tužilaca i zaštite ljudskih prava, već za svrhu imaju stvaranje iskrivljene slike o pravosuđu i društvu.

„MEDEL izražava zabrinutost zbog podrške vladinih zvaničnika i provladinih medija ovim organizacijama i poziva vlasti da političke ciljeve ostvaruju političkim sredstvima, a ne putem stvaranja paralelnih profesionalnih udruženja i civilnog sektora“, zaključuje MEDEL.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari