U Srbiji status izbeglice ima 24.000 ljudi, 17.000 ih je iz Hrvatske 1Foto: EPA/Saša Stanković

U akciji „Oluja“, koja je trajala četiri dana, poginuo je ili nestao 1.881 Srbin, prognano je više od 220.000 ljudi. Danas u Srbiji status izbeglice ima 24.000 ljudi, a 17.000 ih je iz Hrvatske. Komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević rekla je da je stambeno još uvek nezbrinuto 8.000 porodica, što znači da je proteklih godinu dana 1.000 porodica dobilo krov nad glavom.

U nedelju se navršava 29 godina od stradanja srpskog naroda u zločinačkoj akciji hrvatske vojske pod kodnim nazivom „Oluja“, piše RTS.

Skoro tri decenije stavovi dve strane su nepomirljivi, za Srbiju je to bilo najveće etničko čišćenje sa elementima genocida, dok se u Hrvatskoj slavi vojna akcija i trijumf odbrane.

U akciji „Oluja“, koja je trajala četiri dana, poginuo je ili nestao 1.881 Srbin, prognano je više od 220.000 ljudi.

Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević rekla je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je Srbija pružila novi dom izbeglim licima i da brine o njima odgovorno, pre svega kroz institucionalni okvir i Zakon o izbeglicama, koji je donet još 1992. godine.

„Taj zakon im omogućava puna prava u Republici Srbije. Preko 600.000 izbeglih Srba iz Bosne i Hercegovine i iz Hrvatske Srbija je primila. Srbija je zemlja sa najvećim brojem integrisanih izbeglica – u ovom trenutku je oko 24.000 lica u Srbiji još uvek sa statusom izbeglica, od toga preko 17.000 je onih iz Hrvatske“, rekla je Stanisavljevićeva.

U ovom trenutku aktuelno je preko 30 konkursa u lokalnim samoupravama, gde im je omogućen različiti vid podrške.

„Od stambene podrške, od podrške u ekonomskom osnaživanju, u dodali jednokratnih pomoći, svega onoga što im je potrebno“, rekla je komesarka za izbeglice i migracije.

Ostalo je još 8.000 stambeno nezbrinutih porodica. Pre godinu dana taj broj je iznosio 9.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari