U Srbiji u 17 prihvatnih i centara za azil smešteno 4.427 migranata 1Foto: Beta/Darko Vojinović (arhiva)

Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio je danas, povodom Međunarodnog dana migranata, da je u Srbiji u 17 prihvatnih i centara za azil kojima upravlja taj Komesarijat smešteno 4.427 migranata, od kojih su 807 deca.

U saopštenju je navedeno da je najviše migranata iz Avganistana, Sirije, Pakistana, Iraka i Bangladeša.

„Srbija od početka migrantske krize 2015. godine, kada je kroz zemlju prošlo više od milion migranata, postupa odgovorno, organizovano i humano, maksimalno se trudeći da zadovolji standarde u oblasti prihvata, zbrinjavanja, smeštaja, pravne, socijalne i zdravstvene zaštite migranata koji se nalaze na njenoj teritoriji“, navodi se.

U saopštenju se dodaje da se posebno vodi računa o zaštiti ranjivih kategorija, žena, dece, maloletnika bez pratnje, starijih i bolesnih lica, a deci migrantima je omogućen pristup obaveznom predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju, dok jedan deo pohađa i srednje škole kao i školu za obrazovanje odraslih „Branko Pešić“ u Beogradu.

„Migranti koji borave u Srbiji i dalje imaju samo jedan cilj, a to je da što pre stignu do jedne od zemalja Zapadne Evrope koje su njihovo krajnje željeno odredište“, naveli su iz Komesarijata i dodali da je Srbija rešena u nameri da preuzme još aktivniju partnersku ulogu u rešavanju migrantskog pitanja.

Komesarijat za izbeglice i migracije zahvalio je na podršci svim državnim institucijama, jedinicama lokalne samouprave koje su pogođene povećanim brojem migranata, međunarodnim organizacijama i donatorima, pre svih Evropskoj uniji, implement partnerima, nevladinom sektoru, kao i onima koji su prepoznali potrebe i pomogli lokalnim zajednicama najviše pogođenim migrantskom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari