U Srbiji u 2022. prijavljena 94 napada na LGBT+ osobe , najviše za šest godina 1Foto: Beta/Miloš Miškov

U Srbiji su prošle godine prijavljena 94 napada na LGBT+ populaciju što je najveći broj za šest godina i 13 odsto više u odnosu na prethodnu 2021, rečeno je danas na predstavljanju Izveštaja o transfobiji i homofobiji u Srbiji prošle godine.

Ana Petrović iz udruženja Da se zna koje je sprovelo istraživanje kazala je da je u tim napadima 21 osoba povređena, a većina tokom Evroprajda u Beogradu septembra prošle godine.

„Najveći broj napada tokom godine dogodio se u Beogradu“, rekla je Petrović i dodala da su na jugu Srbije zabeleženi „stravični slučajevi institucionalnog nasilja“.

Bojan Lazić iz udruženja „Da se zna“ je kazao da se najveći broj napada na LGBT+ osobe dogodio tokom avgusta i septembra što, po njegovim rečima, ima veze sa Evroprajdom u Beogradu.

„Na dan kada je bila šetnja (Evroprajda) 14 osoba je napadnuto, a šest ljudi je dobilo teške telesne povrede“, naveo je Lazić.

Izveštaj pokazuje da LGBT+ osobe nemaju poverenja u policiju i tužilaštvo, i da se kada im je ugrožena bezbednost, najčešće obraćaju udruženju „Da se zna“, a ne institucijama.

Predstavljanju izveštaja prisustvovao je i zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je rekao da su prava LGBT+ osoba „tema koja mora biti u fokusu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari