U srednjem Podrinju berba maline je pri kraju i preostalo je da se u narednih nekoliko dana ta voćka obere još samo u brdskim delovima tog regiona. U ravničarskim delovima, prvenstveno u lozničkom kraju, preostali rod maline prošle srede uništio je grad.

Prema rečima stručnjaka za voćarstvo Zavoda za poljoprivredu u Loznici Zlatice Krsmanović, poslednjih dana otkupna cena maline dostigla je ponovo 100 dinara za kilogram, ali sa njom nisu zadovoljni ni proizvođači ni otkupljivači. Proizvođači smatraju da ta cena ne pokriva ni najosnovnije troškove proizvodnje, a otkupljivači negoduju zbog slabijeg kvaliteta ubrane maline. Na početku kampanje otkupa prvih dana juna, malina je najpre plaćana 80, potom 170 dinara, a pre desetak dana svega 50 dinara po kilogramu.

Krsmanovićeva smatra da nerentabilnost proizvodnje može nepovoljno uticati na razvoj malinarstva i smanjenje površina pod malinom naredne godine. Malinjaci se u Srednjem Podrinju trenutno prostiru na 1.200 hektara zemljišta, uglavnom na manjim parcelama od 10 do 20 ari.

Stručnjaci procenjuju da ovogodišnji prosečan prinos maline zbog suše i kiše, neće prelaziti tri i po tone po hektaru, što je trećina roda iz ranijih uspešnijih godina proizvodnje ove voćke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari