U Sremskoj Mitrovici održan sastanak tima za zaštitu od afričke kuge 1Foto: mitrovica.info

Povodom trenutne situacije sa bolešću afričke kuge svinja na teritoriji Srbije, u prostorijama Gradske kuće Grada Sremska Mitrovica održan je sastanak stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epizootija.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, situacija u Sremskom upravnom okrugu je pod kontrolom i nema pojave slučaja, a prema podacima Uprave za veterinu, veterinarske inspekcije na teritoriji Sremskog okruga.

Sastanak je sazvan radi definisanja preventivnih mera za sprečavanje pojave zaraze u narednom periodu, izjavila je Emina Milakara, šefica veterinarske inspekcije.

Članovi stručno-operativnog tima uputili su apel stočarima i uzgajivačima svinja da u narednom periodu na svojim gazdinstvima i farmama pojačaju biosigurnosne mere, kao i da omoguće sprovođenje mera poput redovne dezinfekcije objekata u kojima borave svinje, izbegavaju pašno držanje svinja, svaku promenu zdravstvenog stanja životinja, naglo uginuće prijave nadležnom veterinaru, a ukoliko su u mogućnosti da postave dezobarijere na ulazu u svoja gazdinstva, objekte.

Takođe, upućen je apel na važnosti obeležavanja i registracije životinja.

Planom zaštite i spasavanja za Grad Sremska Mitrovica jasno su predviđene i propisane procedure za delovanje svih subjekata koji učestvuju u sistemu zaštite i spasavanja od epizootija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari