U regionu Srema za prvih sedam meseci ove godine evidentirano je 36.312 nezaposlenih lica, što je u odnosu na isti period lane manje za oko 23 odsto, kada je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bilo 47.102 onih koji traže posao. Najveći broj lica koja su bez posla je u sremskomitrovačkoj opštini 9.

U regionu Srema za prvih sedam meseci ove godine evidentirano je 36.312 nezaposlenih lica, što je u odnosu na isti period lane manje za oko 23 odsto, kada je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bilo 47.102 onih koji traže posao. Najveći broj lica koja su bez posla je u sremskomitrovačkoj opštini 9.983, zatim slede opštine Inđija 6.732, Ruma 5.914, Stara Pazova 5.860 Šid 4.227, Pećinci 1.939 i opština Irig sa 1.657 nezaposlenih. Kada je reč o slobodnim radnim mestima na području Srema, od početka godine do sada bilo je ukupno 13.865. Na osnovu tih konkursa 4.773 lica zasnovalo je radni odnos na neodređeno vreme, dok se 8.691 nalazi u privremenom radnom odnosu.
Prema rečima Radmile Jadranski, direktorke Filijale za zapošljavanje Sremska Mitrovica, nezaposlenost je najviše smanjena u sremskomitrovačkoj opštini, a zatim i u opštinama Inđija i Stara Pazova, a do smanjenja je doveo, između ostalog, i povećan broj slobodnih radnih mesta, kojih je sada, u odnosu na prvih sedam meseci prošle godine, više za oko hiljadu.
– Kako bi se trend zapošljavanja i dalje nastavio, ovih dana aktuelno je zaključivanje sporazuma o saradnji s poslodavcima iz celog Srema. Na taj način, kroz razmenu informacija o kretanjima na tržištu rada, razvojnim potrebama poslodavaca i zahtevima za radnom snagom prema znanjima i veštinama, učinićemo bržim i kvalitetnijim proces selekcije kadrova – rekla je direktorka Radmila Jadranski, napominjući da su do sada potpisani ugovori sa 28 poslodavaca u svih sedam sremskih opština.
Prema njenim rečima, radi daljeg razvoja socijalnog dijaloga i rešavanja problema nezaposlenosti, u narednom periodu očekuju se razgovori i sa čelnim ljudima lokalne samouprave, kao i s predstavnicima Unije poslodavaca.
U Nacionalnoj službi za zapošljavanje trenutno je aktuelna realizacija projekta pod nazivom „Otpremninom do posla“, čiji je cilj da svim licima koja su u procesu privatizacije kao tehnološki višak ostala bez posla, omogući ponovno zapošljavanje kroz produktivno korišćenje otpremnine.
– Postoje razni modaliteti sporazuma koje nezaposleno lice tom prilikom sklapa sa poslodavcem. Tako se otpremnina može uložiti, recimo, u pokrivanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, ili u opremanje radnog mesta, kao i u dodatno obrazovanje i obuku potrebnu za novo zaposlenje, a iz sredstava projekta postoji i finansijska podrška za socijalno ugrožene kategorije viška zaposlenih. Preduzeća koja su zainteresovana da učestvuju u ovom projektu moraju biti u privatnom vlasništvu i moraju da pruže dokaz da će viškove zaposlenih, koje budu primili u radni odnos kroz ovaj projekat, angažovati u cilju povećanja ukupne zaposlenosti u preduzeću – objašnjava uslove ovog projekta direktorka Jadranski.
Uključivanjem u projekat „Otpremninom do posla“ poslodavci na taj način mogu dobiti brojne prednosti. Jedna od njih je ta što će zaposliti lice koje već ima radno iskustvo, zatim tu je i značajan finansijski podsticaj, kao i smanjenje troškova prilikom zapošljavanja novog radnika. Sve to će znatno uticati na stvaranje mogućnosti za proširenje ili poboljšanje obavljanja njihove osnovne delatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari