Ustavni sud Srbije je uvažio preporuku Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strazbura i poništio odluku o „raskidu privatizacije“ preduzeća Balkan brik iz Vladičinog Hana i naložio hitno rešavanje ovog desetogodišnjeg spora.


Spor je počeo kada je na legalnoj aukcijskoj prodaji preduzeća Balkan brik ovo preduzeće kupio privatni preduzetnik iz Bujanovca Nedžat Behljulji. Odluka o privatizaciji pod političkim pritiskom lokalne samouprave doneta je u Ministarstvu privrede, na čijem je čelu tada bio Predrag Bubalo.

– Rešenjem Ustavnog suda nalaže se Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju da ovaj sudski predmet okončaju u najkraćem mogućem roku, a najduže za mesec dana – objašnjava Behljulji. On ocenjuje da je na ovaj način dobio „satisfakciju da se ispravi nepravda koja mu je pričinjena na osnovu njegove nacionalne pripadnosti“.

Podsećanja radi, preduzeće Elhan komerc, na čijem je čelu Behljulji, bilo je poslovni partner ove industrije za proizvodnju građevinskog materijala od 1995. godine. Postojao je ugovor o zakupu i stalnom obezbeđenom poslu i redovnoj isplati zarada .

– Najveću štetu pretrpelo je ovo preduzeće i opština Vladičin Han jer je preduzeće u međuvremenu otišlo u likvidaciju nakon stečaja, a radnici ostali na ulici – kaže za naš list ovaj privrednik.

Behljulji navodi da je nakon što je iscrpio sva pravna sredstva bio prinuđen da se obrati sudu u Strazburu i da strpljivo sačeka konačnu odluku koja je ipak doneta u njegovu korist. On kaže da je na nadležnim državnim organima sada da procene štetu. To čine već stručnjaci Zavoda za veštačenje, uz očekivanje da će ovaj obiman posao biti „korektno obavljen“ i država na kraju nadoknaditi štetu. U celom slučaju je jasno da je na gubitku pre svega država i Opština Vladičin Han, koja kuburi sa viškom nezaposlenih i socijalno ugroženih ljudi jer su retka preduzeća koja su ostala u funkciji nakon loših privatizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari