Državna revizorska institucija je nakon izveštaja o reviziji budžeta za 2011. preduzela drugi korak pa je protiv lica koja su odgovorna za nenamensko trošenje budžetskih sredstava podnela nadležnim sudovima prijave, što krivične što prekršajne.

U Subotici je pokrenuto 10 prekršajnih prijava – „protiv direktora JP Direkcija za izgradnju grada Josipa Kovača, protiv Jugoslave Popić, njegovog pomoćnika za ekonomske poslove, Ivana Gašparića, predsednika popisne komisije za popis imovine za 2011, Zdravka Kovačevića, predsednika popisne komisije za isti period, Saše Vučinića, gradonačelnika Subotice, Marije Ušumović Davčik, načelnice Gradske uprave, Olivere Radnić, direktorke Filijale za Severnobački okrug Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Svetlane Stojkov, direktorke Apoteke Subotica, Janoša Ađanskog, direktora DZ Bačka Topola i Tibora Deaka, direktora DZ Mali Iđoš„, piše na sajtu DRI.

U izveštaju revizora za budžet grada Subotice navedeni su podaci o nenamenskom, pa i nezakonitom trošenju budžetskog novca u 2011. godini, a između ostalog navodi se da je bivši gradonačelnik Subotice bez pravnog osnova povećao plate svim zaposlenim u gradskog upravi za 30 do 80 odsto, da je za stipendiranje dece zaposlenih i plaćanje troškova školovanja zaposlenih u lokalnoj upravi na privatnim fakultetima potrošeno 11,35 miliona dinara, kao i da je budžetskim novcem zaposlenima u lokalnoj upravi plaćana nabavka naočara, kontaktnih sočiva, usluge stomatologa. U izveštaju DRI se takođe navodi da su nadležni u subotičkoj lokalnoj samoupravi nenamenski potrošili 20,8 miliona dinara za usluge javnog informisanja, usluge po ugovoru o delu, kao i po osnovu prenosa sredstava udruženjima građana…

Opozicija je povodom izveštaja revizora u javnost izašla sa podatkom da je nenamenski potrošeno oko 177 miliona dinara. Vladajuća većina je na sednici lokalnog parlamenta koja se bavila izveštajem iznela stav da nije postojala loša namera da se krši zakon (odnosno više zakona – o budžetskom sistemu, o javnim nabavkama, o radu, o državnim službenicima, o platama u državnim organima i javnim službama, o državnom premeru i katastru, o budžetskom računovodstvu, o kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima), već da se radi samo o proceduralnim greškama. Odluka DRI da se protiv 10 lica podnesu prekršajne a ne krivične prijave u delu subotičke javnosti shvaćena je kao dokaz tih tvrdnji, odnosno da nije bilo nikakvih nezakonitosti, već da je reč upravo o proceduralnim propustima, te da je čitavu stvar „naduvala“ opozicija, pre svega SNS, koji je najavljivao čak i hapšenja.

Šta kažu u sudu

Sagovornik Danasa u Osnovnom sudu u Subotici navodi da su prijave DRI, krivične ili prekršajne, u nekim slučajevima definitivne, dok se deo njih, koje su prosleđene sudovima, praktično ostavlja na procenu tužilaštvima da ona na kraju odluče da li se u pojedinim delima i propustima oko trošenja budžeta radi samo o prekršaju, ili pak krivičnom delu. U izveštaju revizora o trošenju budžetskog novca u Subotici u više navrata se navode slučajevi izlaženja iz zakonskog okvira u kojima mogu postojati i elementi ozbiljne zloupotrebe javnih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari